Șeful ONU: Atacurile asupra civililor din Sudan ar putea constitui ‘crime de război şi împotriva umanităţii’

Publicat:

Șeful ONU: Atacurile asupra civililor din Sudan ar putea constitui ‘crime de război şi împotriva umanităţii’

Atacurile generale asupra civililor din Sudan ar putea constitui “crime de război şi crime împotriva umanităţii”, a afirmat luni secretarul general al ONU, Antonio Guterres, la un an de la începutul conflictului din statul african, relatează AFP şi Reuters.

“Este mai mult decât un război între două părţi rivale. Este un război împotriva poporului sudanez. (…) Atacurile generale care omoară, rănesc şi terorizează civili ar putea constitui crime de război şi crime împotriva umanităţii”, a declarat presei secretarul general al ONU, potrivit stiripesurse.ro.


Citește și : Moldova SUSPENDĂ Tratatul cu privire la forțele armate convenționale în Europa

Acesta a menţionat că informaţiile privind o escaladare a ostilităţilor în Darfurul de nord reprezintă o “nouă cauză de îngrijorare” şi a atenţionat că un atac asupra “El Fasher (capitala statului) ar fi devastator pentru civili şi ar putea duce la un conflict intercomunitar generalizat în Darfur”.

O luptă sângeroasă pentru putere are loc în Sudan între forţele lui Abdel Fattah al-Burha, un general care este conducătorul de facto al Sudanului, şi fostul său adjunct Mohamed Hamdan Dagalo, care conduce Forţele de Sprijin Rapid (RSF) paramilitare.

Încercarea lor violentă de a domina Sudanul a declanşat cea mai mare criză a refugiaţilor din lume. Înaltul Comisar al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi estimează că mai mult de 8,6 milioane de oameni au fugit din casele lor în alte părţi ale Sudanului sau în ţări vecine; alte estimări arată că numărul depăşeşte 9 milioane de persoane. Barajele de artilerie, tirurile de rachete şi loviturile aeriene au afectat aproape fiecare colţ al naţiunii africane, inclusiv capitala Khartoum puternic lovită. A avut loc o deteriorare dramatică a situaţiei umanitare, cu foamete planând în mai multe regiuni şi penurie severă de medicamente şi alte bunuri esenţiale.

Citește și : Rusia este pregătită să reia negocierile de pace cu Ucraina pe baza acordului nefinalizat la Istanbul

O conferinţă internaţională a donatorilor avea loc luni la Paris, pentru a strânge fonduri destinate ajutorului umanitar urgent necesar.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Peste 75 la sută dintre grădinițele din R.Moldova și-au suspendat activitatea pe perioada verii

Peste 75 la sută dintre grădinițele din R.Moldova și-au suspendat activitatea pe perioada verii Peste 75 la sută dintre grădinițele din Republica Moldova și-au suspendat...

Republica Cehă afirmă că a livrat Ucrainei arme în valoare de 288 milioane de dolari

Republica Cehă afirmă că a livrat Ucrainei arme în valoare de 288 milioane de dolari Republica Cehă a trimis Ucrainei arme, tehnologie şi muniţii în...

Curs valutar al BNM 4 iulie 2024

Curs valutar al BNM 4 iulie 2024 Leul moldovenesc se apreciază în raport cu dolarul American și se depreciază în raport cu euro și leul...

Adunarea Parlamentară OSCE salută agenda ambițioasă și fără precedent de reforme a R.Moldova

Adunarea Parlamentară OSCE salută agenda ambițioasă și fără precedent de reforme a R.Moldova Adunarea Parlamentară a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (AP OSCE)...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.