Șeful ONU: Locuitorii din Gaza trăiesc o ‘catastrofă umanitară monumentală’

Publicat:

Locuitorii din Gaza trăiesc o ”catastrofă umanitară monumentală”, în pofida ”licăririi speranţei” aduse de armistiţiul între Israel şi mişcarea palestiniană Hamas, a denunţat miercuri secretarul general al ONU, Antonio Guterres, care a cerut o ”încetare a focului umanitară veritabilă”, informează France Presse.

”Populaţia din Gaza trăieşte în mijlocul unei catastrofe umanitare monumentale, sub ochii lumii. Nu trebuie să închidem ochii” la această situaţie, a declarat Guterres în faţa Consiliului de Securitate al ONU.


Citeşte şi: Costiuc este vehement: ‘Guvernarea și-a bătut joc de cetățeni’

”Negocieri intense au loc pentru a prelungi armistiţiul – lucru pe care îl salutăm sincer – dar noi credem că avem nevoie de o veritabilă încetare a focului umanitară”, a adăugat el, reamintind că 80% din populaţia din Gaza a fost strămutată de la începutul acestui conflict.

Volumul ajutorului care ajunge la palestinienii din Gaza este încă insuficient pentru a răspunde nevoilor celor peste 2 milioane de persoane, a insistat secretarul general al ONU.

El a cerut din nou deschiderea altor puncte de trecere către Fâşia Gaza în plus faţă de cel de la Rafah.

”Trebuie să ne asigurăm că locuitorii regiunii vor avea în cele din urmă un orizont al speranţei – mergând într-o manieră hotărâtă şi ireversibilă către o soluţie cu două state, pe baza rezoluţiilor ONU şi a dreptului internaţional, cu Israel şi Palestina trăind alături în pace şi securitate”, a accentuat Antonio Guterres.

El a condamnat încă o dată ”atacurile odioase ale Hamas” comise în 7 octombrie, care au constituit cauza actualului război, şi a cerut eliberarea tuturor ostaticilor ”imediat şi necondiţionat”.

Citeşte şi: Deputații din Găgăuzia vor să iasă de sub ‘umbrela’ lui Ilan Șor

În 7 octombrie, mai multe comandouri ale Hamas au ieşit din Fâşia Gaza, au ucis 1.200 de persoane în sudul Israelului şi au luat 240 de ostatici.

Riposta israeliană care a vizat poziţiile Hamas din Fâşia Gaza s-a soldat cu peste 15.000 de morţi, potrivit autorităţilor sanitare palestiniene.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Armata rusă a ocupat un cartier întreg din Ceasov Iar

Armata rusă a ocupat un cartier întreg din Ceasov Iar Ministerul rus al Apărării a revendicat miercuri într-un comunicat capturarea unui prim cartier din Ceasov...

AP OSCE salută progresele înregistrate de Republica Moldova

AP OSCE salută progresele înregistrate de Republica Moldova Adunarea Parlamentară a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (AP OSCE) salută agenda ambițioasă și fără...

Horror! O femeie a fost ÎNGHIŢITĂ de un piton uriaş

O femeie a fost ÎNGHIŢITĂ de un piton uriaş Rămăşiţele unei femei dispărute au fost găsite în stomacul unui piton, care o înghiţise în întregime,...

ANSA a descoperit nereguli grave în taberele de copii

ANSA a descoperit nereguli grave în taberele de copii Inspectorii ANSA au efectuat controale, în perioada mai-iunie, în taberele de odihnă pentru copii și adolescenți...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.