Șeful Pentagonului: Noua reuniune a formatului Ramstein pentru a susţine Ucraina este axată pe apărarea antiaeriană

Publicat:

Șeful Pentagonului: Noua reuniune a formatului Ramstein pentru a susţine Ucraina este axată pe apărarea antiaeriană

Secretarul american al apărării Lloyd Austin a declarat vineri, la o nouă reuniune a grupului de contact ce reuneşte 54 de ţări care oferă ajutor militar Ucrainei în războiul cu Rusia, că SUA, Germania şi Republica Cehă vor trimite cu caracter urgent armatei ucrainene muniţie pentru artilerie, baterii Patriot şi rachete HIMARS, transmite agenţia EFE.

“Dacă Ucraina cedează sub bocancul lui (Vladimir) Putin, Europa va cădea în umbra sa. De aceea suntem hotărâţi să descurajăm Rusia faţă de orice nouă agresiune, inclusiv împotriva aliaţilor din NATO”, a declarat secretarul american al apărării, potrivit stiripesurse.ro.


Citește și : Andrei Galațchi, ‘omul lui Șor’ a fost eliberat din arest preventiv

El a lăudat decizia Republicii Cehe de a trimite Ucrainei noi piese de artilerie, de asemenea pe cea a Marii Britanii de a aproba un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina în valoare de 620 de milioane de dolari, precum şi donarea de către Germania a încă unui sistem antiaerian american Patriot, după alte două de acelaşi fel deja oferite de Berlin.

Lloyd Austin a confirmat că, în primul pachet de ajutor militar american finanţat din noile fonduri de peste 60 de miliarde de dolari aprobate săptămâna aceasta de Congresul SUA după o jumătate de an de blocaj, Statele Unite vor trimite urgent Ucrainei muniţie pentru lansatoarele de rachete HIMARS, obuze de calibrul 155 mm şi sisteme antiaeriene montate pe vehiculele blindate.

Secretarul american al apărării a subliniat că prioritatea pentru Ucraina este să-şi consolideze apărarea antiaeriană pentru ca Rusia să nu reuşească să obţină superioritatea aeriană în părţile cheie ale teritoriului ucrainean. Noua reuniune a grupului de contact pentru Ucraina este focalizată pe apărarea antiaeriană, a precizat Austin.

Într-un mesaj transmis de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski la reuniunea acestui grup de contact desfăşurată online, acesta a spus că Ucraina are nevoie “urgent” de cel puţin încă şapte baterii Patriot şi de noi rachete pentru sistemele deja primite, precum şi de mai multă artilerie pentru a face faţă trupelor ruse.

“Anul acesta, avioanele ruseşti au folosit împotriva Ucrainei peste 9.000 de bombe aeriene ghidate şi avem nevoie de capacitatea de a doborî avioanele de luptă pentru ca ele să nu se apropie de poziţiile şi de frontierele noastre”, a explicat Zelenski.

Citește și : Adjunctul lui Şoigu, unul dintre cei mai bogaţi oameni din Rusia, riscă 15 ani de închisoare pentru că a luat mită

De când a fost creat grupul de contact pentru Ucraina după invazia rusă, denumit şi formatul Ramstein, după numele bazei militare americane din Germania unde au loc reuniunile acestuia, statele membre ale acestui grup au oferit Ucrainei ajutoare militare ce însumează până în prezent aproximativ 106 miliarde de euro, potrivit Ministerului ucrainean al Apărării.

Însă armata ucraineană, confruntată cu asaltul rusesc pe linia frontului de circa o mie de kilometri şi aflată în criză de efective şi muniţii, are nevoie de un ajutor militar occidental continuu pentru a-şi completa resursele de arme şi muniţii.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Dronele ucrainene au distrus două substaţii în apropierea centralei nucleare Zaporijia, spun oficiali instalaţi de Rusia

Dronele ucrainene au distrus două substaţii în apropierea centralei nucleare Zaporijia, spun oficiali instalaţi de Rusia Oficiali instalaţi de Rusia au declarat vineri că atacurile...

Euro 2024: Federaţia Austriacă de Fotbal, şocată de un banner al fanilor cu un mesaj de extremă dreapta

Euro 2024: Federaţia Austriacă de Fotbal, şocată de un banner al fanilor cu un mesaj de extremă dreapta Federaţia Austriacă de Fotbal (ÖFB) s-a distanţat...

Pene de curent în Ucraina după ultimul bombardament rusesc

Pene de curent în Ucraina după ultimul bombardament rusesc Rusia a atacat în noaptea de vineri spre sâmbătă cu rachete şi drone instalaţii energetice şi...

Condamnarea la moarte a rapperului iranian Toomaj Salehi a fost anulată

Condamnarea la moarte a rapperului iranian Toomaj Salehi a fost anulată Curtea Supremă iraniană a anulat condamnarea la moarte a celebrului rapper Toomaj Salehi, închis...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.