Șeful Pentagonului plasează contracararea activităţilor militare ale Chinei în centrul strategiei de apărare a SUA

Publicat:

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a emis, miercuri, o directivă clasificată care plasează contracararea activităţilor militare ale Chinei în centrul politicii de apărare a Statelor Unite, pe fondul tensiunilor bilaterale , informează mediafax.

“Directiva secretarului Apărării are rolul de a face ordine în Departamentul Apărării pentru a asigura că în topul priorităţilor sunt provocările generate de China”, a declarat un oficial de la Pentagon, potrivit CNBC.


Citește și: Captură-record de cocaină în Malta

“În mod clar, influenţa Chinei şi capabilităţile sale globale sunt importante din punctul de vedere al modernizării armatei şi al unora dintre relaţiile pe care le are în lume, iar noi am ţinut cont de aceste lucruri, fără însă a evalua politicile financiare şi economice”, a subliniat oficialul citat.

Directiva rămâne clasificată. “Acţiunile SUA vor stimula revitalizarea reţelei de aliaţi şi parteneri, vor consolida capabilităţile de disuasiune şi vor accelera dezvoltarea de noi concepte operaţionale”, a transmis Pentagonul, conform agenţiei Reuters.

Tensiunile dintre Statele Unite şi China s-au amplificat în ultimii ani, pe fondul disensiunilor pe teme politice, comerciale şi militare.

Preşedintele Joseph Biden a avertizat că va contracara “abuzurile economice” ale Chinei, dar a semnalat intenţia de a coopera cu Beijingul pe teme de interes reciproc.

Administraţia de la Beijing a contestat vehement, miercuri, un proiect legislativ din Statele Unite care are rolul stimulării competitivităţii tehnologice şi suplimentării măsurilor de securitate.

Citește și: Schimbările climatice, pandemia, China şi comerţul sunt incluse în summitul UE-SUA

Senatul de la Washington a aprobat marţi un proiect de Lege privind Inovarea şi Competitivitatea, un plan care prevede alocarea a 50 de miliarde de dolari Departamentului american al Comerţului pentru susţinerea dezvoltării de semiconductori. În plus, planul conţine măsuri de siguranţă naţională, inclusiv acţiuni de contracarare a schemelor de spălare de bani şi a atacurilor cibernetice atribuite unor entităţi susţinute de Administraţia Chinei. O prevedere interzice alocarea de fonduri federale Institutului de Virologie din Wuhan, în contextul continuării investigaţiilor privind originea coronavirusului. Nu este clar dacă proiectul va fi aprobat în aceeaşi formă de Camera Reprezentanţilor.

Beijingul a reacţionat vehement faţă de acest proiect legislativ, catalogându-l drept un atac asupra sistemului politic chinez şi asupra dezvoltării Chinei.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Soluţia găsită de rapperul Snoop Dog pentru a face faţă caniculei de la Jocurile Olimpice

Soluţia găsită de rapperul Snoop Dog pentru a face faţă caniculei de la Jocurile Olimpice Valul de căldură continuă să se răspândească în Franţa, cu...

‘Planeta maimuţelor: Noul regat’ şi ‘Crime în imobil’, sezonul 4, între noutăţile lunii august la Disney+

'Planeta maimuţelor: Noul regat' şi 'Crime în imobil', sezonul 4, între noutăţile lunii august la Disney+ "Planeta maimuţelor: Noul regat", "Exploratorii oceanelor", o producţie National...

VIDEO – Kamala Harris, susţinută de cântăreaţa de rap Megan Thee Stallion în timpul unui miting

VIDEO - Kamala Harris, susţinută de cântăreaţa de rap Megan Thee Stallion în timpul unui miting Megan Thee Stallion a cântat marţi la Atlanta, la...

Bulgaria va găzdui cea de-a 47-a sesiune a Comitetului patrimoniului mondial al UNESCO în 2025

Bulgaria va găzdui cea de-a 47-a sesiune a Comitetului patrimoniului mondial al UNESCO în 2025 Bulgaria va găzdui cea de-a 47-a sesiune a Comitetului patrimoniului...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.