Selahattin Demirtas, aflat în închisoare din 2016, lansează un apel la unitate a opoziţiei împotriva lui Erdogan

Publicat:

Fostul lider al Partidului Democratic al Poporului (HDP, pro-kurd) din Turcia, Selahattin Demirtas, aflat în închisoare din 2016 în pofida cererilor occidentale pentru eliberarea sa, a lansat un apel la unitate în rândul opoziţiei politice turce pentru a se opune represiunilor şi încercărilor de divizare venite dinspre putere, transmite luni Reuters, potrivit agerpres

Demirtas a spus că opozanţii Partidului Justiţiei şi Dezvoltării (AKP, formaţiune care îl susţine pe preşedintele Recep Tayyip Erdogan) şi ai aliaţilor lui naţionalişti ar trebui să cadă de acord asupra unor principii democratice şi să formeze o alianţă acum şi nu să aştepte până la alegerile din 2023.


Citește și : Preşedinta Slovaciei RECUNOAŞTE meritele ostaşilor români pentru eliberarea Bratislavei

”Toate partidele care doresc să lupte umăr la umăr pentru democraţie trebuie să-şi unească forţele”, a afirmat Selahattin Demirtas, aflat în detenţie la Edirne (nord-vestul Turciei), în răspunsurile la întrebări scrise adresate de Reuters.

”Am fost răpiţi din casele noastre la miezul nopţii într-o manieră ilegală şi transformaţi în ostatici politici. Din acest motiv suntem mândri. Cei care ne-au aruncat aici nu au onoare şi sunt în suferinţă. Ei au intrat în paginile murdare ale istoriei”, a subliniat politicianul kurd.

El se află în detenţie de patru ani şi jumătate pentru acuzaţii legate de terorism, pe care le respinge. Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a declarat că întemniţarea lui Demirtas este un paravan pentru limitarea pluralismului şi a libertăţii de exprimare, dar Ankara a ignorat apelurile la eliberarea sa imediată.

La alegerile locale din 2019, partidele de opoziţie s-au aliat pentru a obţine controlul asupra principalelor oraşe din Turcia şi i-au dat astfel o lovitură lui Erdogan. Totuşi, cooperarea în interiorul opoziţiei este fragilă date fiind diversele elemente seculariste, naţionaliste şi pro-kurde.

Ankara acuză HDP de legături cu militanţi din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), mişcare ce luptă din 1984 pentru autonomie în sud-estul Turciei şi care este considerată organizaţie teroristă de Ankara, SUA şi Uniunea Europeană.

Citește și : Viktor Orban pune pumnul în gura presei maghiare

Partidul Mişcării Naţionaliste (MHP), aliat cu AKP şi condus de Devlet Bahceli, a cerut în mod repetat interzicerea HDP.

MHP ”profită de dependenţa AKP de el şi încearcă să preia controlul asupra statului şi să îl remodeleze, dar nu va reuşi acest lucru niciodată”, a reacţionat Selahattin Demirtas.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor Un număr de 17 state europene au cerut Comisiei...

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici O moldoveancă de...

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA A fost înregistrat un nou record...

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.