Semnal de alarmă din Norvegia: NATO are doar doi-trei ani să se pregătească pentru un atac convențional al Rusiei

Publicat:

Semnal de alarmă din Norvegia: NATO are doar doi-trei ani să se pregătească pentru un atac convențional al Rusiei

NATO are doar doi-trei ani să se pregătească înainte ca Rusia să-și recapete capacitatea de a lansa un atac convențional asupra alianței, a informat Bloomberg pe 3 iunie, citându-l pe generalul Eirik Kristoffersen, șeful armatei norvegiene, notează Kyiv Independent.

Comentariile lui Kristoffersen au fost cele mai recente dintr-o serie de avertismente din ce în ce mai îngrozitoare din partea liderilor occidentali și a oficialilor din apărare cu privire la amenințarea provenită din Rusia și lipsa actuală de pregătire a Europei, potrivit stiripesurse.


Citește și : CA obține câștig de cauză față de Cinema 1 privind insuficiența de programe locale

„La un moment dat cineva a spus că va dura 10 ani (înainte ca Rusia să-și reconstituie capacitatea ofensivă), dar cred că ne-am întors la mai puțin de 10 ani din cauza bazei industriale care funcționează acum în Rusia”, a spus Kristoffersen.

„Va dura ceva timp, ceea ce ne oferă acum o fereastră pentru următorii doi-trei ani pentru a ne reconstrui forțele, pentru a ne reconstrui stocurile în același timp în care sprijinim Ucraina”.

Spre deosebire de vecinii săi nordici Suedia și Finlanda, Norvegia este membră a NATO de la întemeierea alianței în 1949.

Norvegia și-a crescut cheltuielile pentru apărare de la începutul războiului pe scară largă al Rusiei din Ucraina și își propune să atingă pragul de 2% din PIB în 2024, cu o creștere suplimentară de 2,7% din PIB până în 2030.

„Văd acum o fereastră în care putem îndeplini cerințele asupra cărora a convenit NATO, nouă structură de comandă, noi structuri de forță, noile planuri regionale”, a spus Kristoffersen.

„Așa că putem îndeplini acele planuri și acele decizii cu conținut în următorii ani, dar trebuie să ne grăbim. Trebuie să o facem în doi sau trei ani pentru a ne asigura că suntem pregătiți pentru orice s-ar putea întâmpla”.

Citește și : Reţeaua de socializare X autorizează de acum în mod oficial conţinuturile pornografice

Potrivit Institutului Kiel pentru Economia Mondială (IfW Kiel), care urmărește ajutorul internațional pentru Ucraina, Norvegia a angajat Ucrainei peste 2 miliarde de dolari începând cu februarie 2024.

Norvegia și Ucraina au semnat, de asemenea, un acord bilateral de securitate în mai, care includea angajamentul de a oferi Ucrainei cel puțin 1,3 miliarde de dolari în ajutor militar în 2024.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Guvernul va facilita procesul de modernizare a drumurilor publice naționale

Guvernul va facilita procesul de modernizare a drumurilor publice naționale Sporirea mobilității prin sisteme de transport eficiente, durabile și sigure reprezintă unul dintre obiectivele Strategiei Naționale...

Parlamentul a votat: Stadionul republican, vândut SUA cu 18 mil.euro

Parlamentul a votat: Stadionul republican, vândut SUA cu 18 mil.euro Deputații PAS au votat, în ședința de astăzi, în prima lectură, proiectul de lege pentru...

Parlament a votat proiectul de modificare a Legii monumentelor de for public

Autoritățile locale vor putea lua decizii privind înființarea monumentelor de for public la nivel local Autoritățile locale vor putea lua decizii privind înființarea și edificarea...

Zelenski, la summitul CPE: Putin a eşuat în încercarea sa de a diviza Europa

Zelenski, la summitul CPE: Putin a eşuat în încercarea sa de a diviza Europa Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a pledat joi pentru ca europenii să...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.