X

Semnal de alarmă din Norvegia: NATO are doar doi-trei ani să se pregătească pentru un atac convențional al Rusiei

Semnal de alarmă din Norvegia: NATO are doar doi-trei ani să se pregătească pentru un atac convențional al Rusiei

NATO are doar doi-trei ani să se pregătească înainte ca Rusia să-și recapete capacitatea de a lansa un atac convențional asupra alianței, a informat Bloomberg pe 3 iunie, citându-l pe generalul Eirik Kristoffersen, șeful armatei norvegiene, notează Kyiv Independent.

Comentariile lui Kristoffersen au fost cele mai recente dintr-o serie de avertismente din ce în ce mai îngrozitoare din partea liderilor occidentali și a oficialilor din apărare cu privire la amenințarea provenită din Rusia și lipsa actuală de pregătire a Europei, potrivit stiripesurse.

Citește și : CA obține câștig de cauză față de Cinema 1 privind insuficiența de programe locale

„La un moment dat cineva a spus că va dura 10 ani (înainte ca Rusia să-și reconstituie capacitatea ofensivă), dar cred că ne-am întors la mai puțin de 10 ani din cauza bazei industriale care funcționează acum în Rusia”, a spus Kristoffersen.

„Va dura ceva timp, ceea ce ne oferă acum o fereastră pentru următorii doi-trei ani pentru a ne reconstrui forțele, pentru a ne reconstrui stocurile în același timp în care sprijinim Ucraina”.

Spre deosebire de vecinii săi nordici Suedia și Finlanda, Norvegia este membră a NATO de la întemeierea alianței în 1949.

Norvegia și-a crescut cheltuielile pentru apărare de la începutul războiului pe scară largă al Rusiei din Ucraina și își propune să atingă pragul de 2% din PIB în 2024, cu o creștere suplimentară de 2,7% din PIB până în 2030.

„Văd acum o fereastră în care putem îndeplini cerințele asupra cărora a convenit NATO, nouă structură de comandă, noi structuri de forță, noile planuri regionale”, a spus Kristoffersen.

„Așa că putem îndeplini acele planuri și acele decizii cu conținut în următorii ani, dar trebuie să ne grăbim. Trebuie să o facem în doi sau trei ani pentru a ne asigura că suntem pregătiți pentru orice s-ar putea întâmpla”.

Citește și : Reţeaua de socializare X autorizează de acum în mod oficial conţinuturile pornografice

Potrivit Institutului Kiel pentru Economia Mondială (IfW Kiel), care urmărește ajutorul internațional pentru Ucraina, Norvegia a angajat Ucrainei peste 2 miliarde de dolari începând cu februarie 2024.

Norvegia și Ucraina au semnat, de asemenea, un acord bilateral de securitate în mai, care includea angajamentul de a oferi Ucrainei cel puțin 1,3 miliarde de dolari în ajutor militar în 2024.

Tags: Eirik KristoffersenNATONorvegiarusia
Externe