Serbia va lansa o companie pentru creşterea natalităţii

Publicat:

Ministrul sârb pentru demografie, Slavica Djukic Dejanovic, a lansat un concurs public pentru găsirea celor mai elocvente sloganuri pentru a determina femeile să aibă copii, în cadrul unei campanii vizând creşterea natalităţii într-o ţară confruntată cu o gravă problemă de îmbătrânire, relatează miercuri AFP.

“Nu aştepta să dai viaţă”, “Mami, nu vreau să fiu singură, vreau un frate”, “Dragoste şi copii – e tot ce ne trebuie!”, “Gata cu vorbele! Să se audă plâns de bebeluşi”, “Miracolele nu se produc, se nasc” – sunt unele din sloganurile propuse ministerului sârb pentru campania care urmează să înceapă în scurt timp, conform agerpres.


Iniţiativa a stârnit criticile unei alte membre a guvernului de la Belgrad, Zorana Mihajlovic, vicepremier şi ministru al construcţiilor, transporturilor şi infrastructurii. “Majoritatea sloganurilor alese în cadrul acestei iniţiative impun femeilor să aducă pe lume copii, ca un imperativ care, sunt convinsă, nu poate fi decât contraproductiv”, a spus Mihajlovic, citată de agenţia Beta.

Citește și : Comisia Europeană cere statelor membre suplimentarea contribuțiilor naționale pentru a acoperi golul financiar de după Brexit

Zorana Mihajlovic a intrat recent într-o virulentă polemică şi cu puternica biserică ortodoxă din Serbia, care intenţionează să aducă în discuţie dreptul la avort.

Serbia se confruntă cu o îmbătrânire accelerată a populaţiei. Conform Institutului naţional de statistică, în 2017 s-au înregistrat 100.834 decese şi 64.734 de naşteri, adică un sold negativ de 36.000 de persoane, fenomen la care se adaugă şi emigraţia.

“Putem vorbi de creştere economică”, “dar fără rezultate bune în politica demografică nu avem viitor”, a avertizat vara trecută premierul Ana Brnabic.

La sfârşitul anului trecut, Slavica Djukic Dejanovic a atenţionat că în prezent “52% din femeile sârbe nu fac decât un copil, în timp ce pentru a asigura menţinerea populaţiei ar trebui ca 44% dintre femei să aibă doi copii, iar 45% trei”.

Serbia avea în 2017, conform Institutului de statistică, 7.186.862 de locuitori, cu o vârstă medie de 42,2 ani. În 2002, ţara avea 7.498.000 de locuitori. Cuplurile sârbe au în medie 1,46 copii, adică departe de pragul de înnoire a generaţiilor.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite Trei persoane au fost rănite la Paris după ce...

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă Așezat în vârful unui deal de pe...

Care sunt țările din Europa unde poți fi plătit pentru a fi bunic

Care sunt țările din Europa unde poți fi plătit pentru a fi bunic În unele țări europene, a fi bunic a devenit o ocupație plătită....

Tot mai multe sate din Republica Moldova aleg să se înfrățească cu localități din România. Care ar fi scopul

Tot mai multe sate din Republica Moldova aleg să se înfrățească cu localități din România. Care ar fi scopul Tot mai multe sate din Republica...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.