Serbia neagă că a furnizat arme juntei din Myanmar

Publicat:

Serbia a negat marţi informaţiile conţinute într-un raport elaborat de Tom Andrews, raportorul special al ONU pentru Myanmar, potrivit cărora ar fi furnizat arme juntei militare din această ţară asiatică după lovitura de stat din 2021, transmite EFE, potrivit agerpres.

În martie 2021, la o lună după puci, Serbia a decis să blocheze transferurile de arme către Myanmar, a transmis MAE sârb într-un comunicat de presă.


Citeşte şi: Nu ai luat încă Covid? Ar putea depinde de cât de atractiv ești, spun oamenii de știință – Black News

”Serbia a blocat mai multe solicitări de transferuri de arme către Myanmar şi noi solicitări de exporturi de armament şi echipament militar”, se mai menţionează în comunicatul citat, care informează totodată că ONU a fost notificată în legătură cu această situaţie.

Ministerul de Externe sârb afirmă că raportul lui Andrews, fost membru al Congresului SUA, se bazează în mare parte pe speculaţii şi surse anonime, nu pe ”fapte internaţionale verificate”.

Totodată, MAE de la Belgrad a subliniat că Serbia condamnă orice fel de violenţe şi de încălcări ale drepturilor omului şi pledează pentru elucidarea evenimentelor din Myanmar.

Potrivit raportului lui Andrews, Serbia a autorizat exporturi de rachete şi de artilerie având ca destinaţie junta din Myanmar.

Citeşte şi: UE a aprobat o primă serie de sancţiuni împotriva Rusiei – Black News

Întrebat despre raportul ONU la briefingul de presă zilnic, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Chinei, Wang Wenbin, a declarat marţi că Beijingul ”a susţinut mereu că toate părţile şi facţiunile trebuie să acţioneze în slujba intereselor pe termen lung ale ţării” şi ”să-şi soluţioneze contradicţiile prin dialog politic”, potrivit Reuters.

Raportul lui Andrews, adresat Consiliului de Securitate al ONU, dezvăluie că Rusia, China şi Serbia au furnizat armament juntei din Myanmar care a fost folosit împotriva civililor după lovitura de stat de anul trecut. Potrivit dpa, transferuri de armament către junta din Myanmar au mai fost făcute din India, Israel şi Coreea de Sud.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Sky News a renunţat la interviul cu Boris Johnson din cauza interdicţiei de înregistrare

Sky News a renunţat la interviul cu Boris Johnson din cauza interdicţiei de înregistrare Sky News a renunţat la un interviu cu Boris Johnson, după...

Sute de morţi în câteva ore în Burkina Faso: Al-Qaida a comis unul dintre cele mai grave masacre din ultimele decenii

Sute de morţi în câteva ore în Burkina Faso: Al-Qaida a comis unul dintre cele mai grave masacre din ultimele decenii Până la 600 de...

Zelenski le cere aliaţilor săi acelaşi sprijin ca cel pe care îl oferă Israelului, pentru a doborî rachetele ruseşti

Zelenski le cere aliaţilor săi acelaşi sprijin ca cel pe care îl oferă Israelului, pentru a doborî rachetele ruseşti Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut,...

Un an de la atacul Hamas în Israel – Stupefiaţi, solidari, divizaţi: israelienii sunt încă zdruncinaţi de şocul din 7 octombrie

Un an de la atacul Hamas în Israel - Stupefiaţi, solidari, divizaţi: israelienii sunt încă zdruncinaţi de şocul din 7 octombrie La un an după...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.