Serbia reintroduce vizele de intrare pentru cetăţenii iranieni

Publicat:

Serbia a reintrodus vizele de intrare pentru cetăţenii iranieni, la puţin peste un an de la liberalizarea regimului de vize în vederea stimulării turismului, transmite miercuri Reuters, scrie Agerpres.

Un decret în această privinţă al guvernului de la Belgrad a fost publicat în Monitorul oficial al Serbiei. ”Guvernul Republicii Serbia a decis să pună capăt deciziei sale anterioare de a aboli vizele pentru cetăţenii Republicii Islamice Iran”, menţionează documentul citat.


Citește și : Zakharova: Peste 1.000 de militanţi au părăsit zona demilitarizată din regiunea siriană Idlib

Serbia şi Iranul au avut relaţii apropiate până la începutul anilor ’90, atunci când în fosta Iugoslavie, din care Serbia făcea parte, a izbucnit războiul. În august 2017, Belgradul a decis să renunţe la vizele de intrare pentru iranieni pentru a stimula turismul şi a extinde comerţul pe pieţele non-europene.

Însă, autorităţile sârbe susţin că numărul de imigranţi ilegali dinspre Iran care călătoresc în Serbia şi apoi încearcă să ajungă în Uniunea Europeană pur şi simplu a explodat începând de anul trecut.

Ministrul sârb de interne Nebojsa Stefanovic a avertizat miercuri, în parlamentul de la Belgrad, că mulţi iranieni ‘abuzează’ de regimul de călătorii fără vize în Serbia.

”Decizia este un răspuns la problema că mulţi oameni (din Iran) intră în Serbia şi fie încearcă să călătorească spre Occident, fie caută să obţină azil”, a explicat Rados Djurovic, reprezentant al Centrului de protecţie a azilului de la Belgrad.

Citește și : Preşedintele cubanez Miguel Diaz-Canel şi-a inaugurat contul pe Twitter

De la începutul acestui an, aproximativ 1.100 de iranieni au cerut azil în Serbia pentru a avea acces la centrele de refugiaţi, unde pot obţine adăpost şi hrană.

În prezent, la centrele de refugiaţi gestionate de guvern în Serbia există înregistraţi circa 4.000 de migranţi proveniţi din Asia şi Orientul Mijlociu, în timp ce alte câteva sute sunt risipiţi în Belgrad sau în apropierea frontierei cu Croaţia, stat membru al Uniunii Europene.

Peste 650.000 de persoane, multe dintre ele fugind de război şi sărăcie, au traversat Serbia în 2015 în drumul lor către Occident. Această aşa-numită ‘rută balcanică’ a migraţiei a fost închisă în martie 2016, dar în Serbia continuă să vină migranţi.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT)

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT) Un hacker a avut acces la sistemele interne de...

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august Armata germană va înceta să exploateze baza sa de transport aerian din...

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli Doi dintre vulcanii activi ai Italiei sunt în plin proces de erupție. Insula turistică...

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații Ziua internaţională a sărutului este celebrată, anual, la 6 iulie. A apărut în 2006, în Marea...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.