Serviciile de informaţii franceze îndeamnă la vigilenţă asupra ‘ingerinţelor’ ruse

Publicat:

Serviciile de informaţii franceze îndeamnă la vigilenţă asupra ‘ingerinţelor’ ruse

Serviciile de securitate internă franceze au cerut forţelor de ordine să urmărească toate “micile semnale” de operaţiuni de ingerinţă întreprinse de Rusia în Franţa, după mai multe acţiuni de acest tip la scară europeană, potrivit unei note consultate de AFP vineri.

Serviciile de informaţii ruse au pus în aplicare “moduri de operare alternative ce mobilizează reţele de ‘proxies’ (intermediari), în scopul de a întreprinde activităţi de ingerinţă”, se arată în nota Direcţiei Generale pentru Securitate Internă (DGSI), potrivit stiripesurse.ro.


Citește și : George Simion nu-i rămâne dator lui Recean: ‘Vrem o singură ţară!’

Aceste operaţiuni se traduc prin “acţiuni subversive”, întreprinse de aceşti “proxies” şi care constituie de obicei “delicte de drept comun”, continuă nota care citează drept exemplu “degradările de bunuri publice (graffiti), lipirea de afişe, stickere, distribuirea de flyere”.

Mesajele difuzate în timpul acestor operaţiuni “vizează în mod global să amplifice disensiunile şi fracturile interne în societatea franceză”, exploatând orice tip de subiecte, de la “reforma pensiilor” la “luarea de poziţie în conflictul israeliano-palestinian” sau “denigrarea JO din 2024”, continuă DGSI.

Ele pot de asemenea să servească la “susţinerea deschisă a intereselor Rusiei”, “denunţând politica externă a Franţei, a SUA sau a NATO”.

“Nu este exclus” ca “acţiuni de natură violentă” să poată fi “de asemenea comandate”, adaugă DGSI, evocând “ameninţări sau agresiuni fizice, în special la adresa cetăţenilor ucraineni sau disidenţilor ruşi”.

Această notă, semnată de noua directoare pentru Securitate Internă, Celine Berthon, este adresată directorilor poliţiei şi jandarmeriei naţionale, precum şi prefectului poliţiei din Paris.

În “contextul geopolitic actual şi în condiţiile în care Franţa se pregăteşte să găzduiască Jocurile Olimpice”, DGSI le cere “să sensibilizeze serviciile de securitate publică susceptibile să analizeze acest tip de dosare”.

Ea cere de asemenea să i se semnaleze “sistematic” acţiunile de această natură.

Aceste acţiuni sunt “în general comise de membri ai comunităţilor rusofone din Europa de Est”, detaliază DGSI, precizând că respectivele persoane s-ar putea afla “temporar” în Franţa sau “instalate de lungă dată, legal sau ilegal”.

Citeşte şi: Moscova acuză British Council de spionaj pentru Ucraina

La sfârşitul lui octombrie, în plin conflict între Israel şi Hamasul palestinian, zeci de stele ale lui David albastre desenate cu un şablon au fost descoperite pe faţadele unor imobile la Paris şi în suburbiile capitalei franceze. Un cuplu din Republica Moldova a fost arestat şi a fost identificat presupusul comanditar, un om de afaceri moldovean prorus. Franţa a denunţat o “ingerinţă digitală rusă” în acest dosar.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Marina Tauber cere pedepsirea ministrului Dan Perciun și a deputatului Radu Marian: ‘Lipsă totală de respect’

Marina Tauber cere pedepsirea ministrului Dan Perciun și a deputatului Radu Marian: 'Lipsă totală de respect' Deputatul Parlamentului Republicii Moldova și secretarul executiv al comitetului...

Water Day – Marea bălăceală în Parcul ‘La Izvor’ din Chişinău

Water Day - Marea bălăceală în Parcul 'La Izvor' din Chişinău Centrul Municipal de Tineret din Chişinău a organizat în Parcul „La Izvor” din capitală...

Mai multă siguranță pentru portul Internațional Liber Giurgiuleşti

Mai multă siguranță pentru portul Internațional Liber Giurgiuleşti Țările NATO de la Marea Neagră -Turcia, România și Bulgaria - au început o operațiune comună pentru...

Șeful Interpol Moldova rămâne în arest preventiv

Șeful Interpol Moldova rămâne în arest preventiv Șeful Interpol Moldova, Viorel Țentiu, va mai sta 30 de zile în arest preventiv la domiciliu. Decizia a...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.