Siegfried Mureșan cere Consiliului UE să înceapă negocierile de aderare cu Moldova

Publicat:

Siegfried Mureșan cere începerea negocierilor de aderare cu Moldova

Eurodeputatul român Siegfried Mureșan a cerut în plenul Parlamentului European, începerea negocierilor de aderare cu R. Moldova și Ucraina.

În cadrul unei postări pe pagina sa de Facebook, Mureșan a scris că solicitarea a fost înaintată Consiliului European, care urmează să se pronunțe asupra acestei decizii în cadrul reuniunii din 14 și 15 decembrie, transmite Știri.md.


„Negocierile de aderare sunt cel mai bun instrument pe care îl avem pentru a ajuta țările noastre vecine, în special R. Moldova și Ucraina, să devină mai sigure, mai stabile, să se reformeze și să semodernizeze, să se aproprie de standardele europene și să adopte și implementeze legislația europeană în cea națională. Din acest motiv, începerea negocierilor de aderare nu este doar în interesul R. Moldova și Ucrainei, ci și în interesul României și, mai ales, al Uniunii Europene” a scris Mureșan.

Citeşte şi: Igor Grosu ridică tonul: ‘Transnistria să se pregătească să plătească pentru gaz’ – Stiripesurse.md

Potrivit lui, în ciuda provocărilor cu care cele două state se confruntă, atât R. Moldova, cât și Ucraina au reușit să implementeze recomandările Comisiei Europene și au înregistrat progrese remarcabile în ceea ce privește integrarea lor europeană.

„Acum este momentul să le arătăm susținerea noastră, a Uniunii Europene, și să începem negocierile de aderare” a conchis europarlamentul.

Consiliul European urmează să decidă în perioada 14-15 decembrie dacă R. Moldova va obține sau nu dreptul de a începe negocierile de aderare la Uniunea Europeană.

Siegfried Mureșan cere începerea negocierilor de aderare cu Moldova

De menționat că Ungaria se opune lansării negocierilor de aderare cu Ucraina. În acest caz, Consiliul European ar putea amâna luarea unei decizii și pentru R. Moldova.

Totuși, conform europarlamentarului român Dacian Cioloș, Consiliul European s-ar putea întruni într-o ședință extraordinară în ianuarie pentru a examina în particular acest subiect sau în ședința ordinară din martie 2024.

Pe 13 decembrie, Consiliului Afaceri Generale al UE a prezentat o serie de concluzii privind aderarea R. Moldova la UE în care se spune că în ciuda provocărilor generate de războiul din Ucraina și acțiunilor hibride împotriva țării, R. Moldova a înregistrat un progres semnificativ în îndeplinirea obiectivelor care susțin statutul său de candidat la aderarea la UE.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Producătorii de ulei se tem de licențierea provizorie a importului de cereale și oleaginoase

Producătorii de ulei se tem de licențierea provizorie a importului de cereale și oleaginoase De la independența sa acum peste treizeci de ani, Republica Moldova...

Zeci de elevi din țară au vizitat săptămâna trecută clădirea Legislativului

Zeci de elevi din țară au vizitat săptămâna trecută clădirea Legislativului Săptămâna trecută, Parlamentul a fost gazda mai multor grupuri de elevi cu vârsta cuprinsă...

Ultima zi a recensământului populației

Ultima zi a recensământului populației Astăzi, 7 iulie, este ultima zi a recensământului populației. Conform datelor preliminare prezentate de Biroul Național de Statistică (BNS), în...

În posturile vamale, fluxul de trafic a constituit 12 228 de perfectări pe sensurile de intrare/ieșire în/din Republica Moldova

În posturile vamale, fluxul de trafic a constituit 12 228 de perfectări pe sensurile de intrare/ieșire în/din Republica Moldova Perioada: ora 07:00, data 06.07.2024 până...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.