X

Siria: Bashar al-Assad l-a primit pe şeful diplomaţiei iraniene, pentru discuţii legate de negocieri de pace

Preşedintele sirian Bashar al-Assad l-a primit marţi, la Damasc, pe şeful diplomaţiei iraniene, Mohammad Javad Zarif, pentru discuţii legate de viitoarele convorbiri de pace cu privire la Siria, prevăzute să aibă loc pe 25-26 aprilie în capitala Kazahstanului, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Iranul este, alături de Rusia, unul din marii aliaţi ai Damascului în războiul care devastează Siria începând din 2011.

Citește și : China foloseşte inteligenţa artificială pentru a supraveghea acţiunile uigurilor

Cele două puteri patronează, împreună cu Turcia, care îi susţine pe rebeli, procesul de la Astana, lansat pentru găsirea unei soluţii la conflict.

Conform comunicatului oficial, Assad şi Zarif au discutat despre următorul ciclu de negocieri şi ‘despre importanţa contactelor între Damasc şi Teheran pentru o coordonare continuă (…) între cele două ţări’.

Cei doi oficiali au denunţat ‘războiul şi terorismul economic’ purtate de ţările occidentale, ‘în frunte cu Statele Unite’, împotriva ‘acelora care nu le împărtăşesc punctele de vedere în anumite dosare regionale’.

Atât Siria, cât şi Iran sunt sub impactul puternic al sancţiunilor economice americane.

După o întrevedere cu omologul său sirian Walid Muallem, Zarif a evocat în faţa jurnaliştilor situaţia de la Idlib, bastion jihadist din nord-vestul Siriei.

Zona, controlată de organizaţia Hayat Tahrir al-Sham (HTS, fostă aripă a Al-Qaida), a făcut în septembrie obiectul unui acord între Ankara şi Moscova, care a permis împiedicarea unei ofensive a armatei siriene.

Acordul viza crearea unei ‘zone demilitarizate’ care să separe sectoarele insurgente de zonele guvernamentale. Iniţiativa a fost doar parţial aplicată, din cauza refuzului jihadiştilor de a se retrage din viitoarea zonă tampon.

Citește și : Tripoli susţine că ‘nu există niciun acord pentru a menţine migranţii în Libia’

După acord, regimul şi-a continuat sporadic loviturile împotriva oraşului Idlib şi a împrejurimilor sale, intensificând bombardamentele începând din februarie.

Potrivit lui Zarif, citat de cotidianul sirian Al-Watan, ‘garanţii’ procesului de la Astana ‘trebuie să respecte angajamentele legate de dosarul Idlib’, problema cea mai importantă rămânând ‘dezarmarea grupărilor teroriste şi plecarea lor din Idlib’.

După Damasc, şeful diplomaţiei iraniene este aşteptat în Turcia.

Tags: bashar al assaddamascIranMohammad Javad Zarifrusiasiriaturcia
Categorii: Sinteze