Siria condamnă afirmaţiile lui Jim Mattis pentru că a făcut o legătură între negocierile de pace și prezența militară

Publicat:

Regimul sirian a condamnat marţi afirmaţiile ministrului american al Apărării, Jim Mattis, care a făcut o legătură între prezenţa coaliţiei internaţionale în Siria şi convorbirile de pace organizate sub egida ONU de la Geneva, relatează agerpres .

Coaliţia internaţională antijihadistă, condusă de SUA, nu va părăsi Siria până când ‘procesul de la Geneva nu va progresa’, a spus luni Ministrul american al Apărării, Jim Mattis.


Citiți și : Somalia : Forţele speciale americane, în coordonare cu trupe guvernamentale somaleze au ucis 40 de militanţi într-o serie de lovituri aeriene

O nouă serie de convorbiri privind Siria urmează aibă loc începând cu 28 noiembrie la Geneva, sub egida ONU.

“A lega prezenţa americană în Siria de convorbiri nu este decât un pretext pentru a încerca să justifici această prezenţă’, a spus marţi un responsabil al Ministerului Afacerilor Externe sirian, citat de SANA.

În Siria, coaliţia internaţională lansează atacuri aeriene în sprijinul unei alianţe formate din combatanţi kurzi şi arabi împotriva grupării jihadiste Statul Islamic (SI).

Această alianţă, Forţele Democratice Siriene (FDS), a preluat controlul la mijlocul lunii octombrie în oraşul Raqqa (nord) şi continuă în prezent o ofensivă împotriva jihadiştilor în estul ţării, unde deţin controlul asupra unei părţi mici.

“Această legătură este inacceptabilă, deoarece SUA, sau orice altă ţară, nu pot impune vreo soluţie prin presiune militară. Dimpotrivă, această prezenţă nu face decât să prelungească şi să complice criza”, a afirmat responsabilul sirian.

“Siria cere din nou retragerea imediată şi fără condiţii a forţelor americane”, a concluzionat el.

Din 2011 şi de la începutul conflictului care afectează Siria, toate iniţiativele luate pentru a găsi o soluţie la război au eşuat, situaţia preşedintelui Bashar al-Assad fiind principalul obstacol.

“Nu vom pleca imediat”, a declarat luni Mattis unui grup de jurnalişti, precizând că obiectivul coaliţiei internaţionale este de a combate Statul Islamic şi de a găsi o soluţie diplomatică la războiul din Siria.

Declanşat în 2011 de reprimarea manifestaţiilor paşnice de către regimul lui Bashar al-Assad, conflictul din Siria a devenit mai complex pe parcursul anilor, odată cu implicarea unor ţări străine şi a unor grupări jihadiste, pe un teritoriu din ce în ce mai fragmentat.

În acest conflict şi-au pierdut viaţa peste 330.000 de persoane şi câteva milioane au fost strămutate sau refugiate.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.