Siria, condamnată la plata a 300 de milioane de dolari pentru moartea unei jurnaliste americane în 2012

Publicat:

Un tribunal american a condamnat Siria la plata a peste 300 de milioane de dolari pentru rudele jurnalistei Marie Colvin, ucisă în 2012 la Homs împreună cu fotograful francez Remi Ochlik. Instanţa a găsit regimul de la Damasc vinovat de un atac “intolerabil” împotriva mass-media, relatează AFP, potrivit agerpres.

Pe 22 februarie 2012, reporterul american de 56 de ani şi fotograful de 28 de ani au fost ucişi în bombardamentul asupra unui centru de presă clandestin din cartierul rebel Baba Amr, din Homs (centrul Siriei).


Citește și : Cei doi jurnalişti francezi, arestați în Venezuela, au fost eliberaţi

În raid au fost răniţi alţi trei jurnalişti: fotograful britanic Paul Conroy, jurnalistul francez Edith Bouvier şi translatorul sirian Wael al-Omar.

Potrivit unei hotărâri date miercuri de un tribunal federal din Washington, armata şi serviciile de informaţii siriene au reperat semnalul prin satelit emis din locul în care se aflau jurnaliştii şi au decis să atace baza cu tiruri de rachete.

“Siria a coordonat şi a lansat un atac atent planificat”, a spus judecătorul Amy Berman Jackson. Marie Colvin “a fost vizată din cauza profesiei sale, pentru a-i reduce la tăcere pe cei care raportau creşterea mişcărilor de opoziţie din ţară”, a adăugat ea.

În 2016, sora lui Marie Colvin şi copiii ei au depus o plângere civilă în instanţă în SUA pentru “ucidere extrajudiciară”. Curtea a decis în favoarea lor şi a ordonat Siriei să le plătească despăgubiri în valoare de 302,5 milioane dolari.

Marie Colvin, o jurnalistă distinsă cu numeroase premii, este una dintre cele mai cunoscute corespondente de război. Ea şi-a pierdut un ochi în Sri Lanka şi de atunci purta o banderolă neagră, care o făcea uşor de recunoscut. Ea este interpretată de actriţa Rosamund Pike în filmul “A Private War” (Un război privat) al regizorului Matthew Heineman.

Citește și : Franța vrea să dezamorseze polemicile legate de crearea unei armate europene (AFP)

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Netanyahu în luptă cu armata israeliană (editorial)

Netanyahu în luptă cu armata israeliană Sara Netanyahu a acuzat săptămâna trecută la o întâlnire privată cu familiile ostaticilor că șefii armatei israeliene (IDF) încearcă...

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește Cererea de energie electrică este în creștere, iar tot mai multe țări încearcă...

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă Prima și cea mai importantă lecție a alegerilor locale și europarlamentare este confiscarea patriotismului de către partidele extremiste AUR și SOS,...

Chiar urmează să ne drogăm copiii ca să nu se mai îngrașe în halul acesta?

Chiar urmează să ne drogăm copiii ca să nu se mai îngrașe în halul acesta?   În loc să încercăm să ne schimbăm groaznicul sistem alimentar...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.