Siria: Crearea unui comitet însărcinat cu întoarcerea refugiaţilor

Publicat:

Autorităţile siriene au aprobat crearea unui comitet însărcinat cu întoarcerea a peste cinci milioane de refugiaţi stabiliţi în afara ţării aflate în război, o decizie ce urmează după o iniţiativă rusă, informează luni France Presse, potrivit agerpres.

Potrivit unui comunicat dat publicităţii luni de agenţia oficială de presă siriană Sana, guvernul lui Bashar al-Assad a aprobat la ultima sa reuniune “crearea unui comitet de coordonare pentru întoarcerea (persoanelor) strămutate din străinătate”.


Citește și : Ottawa este ‘serios îngrijorată’ de expulzarea ambasadorului său în Arabia Saudită

Acesta va fi responsabil, printre altele, “să intensifice contactele cu ţările prietene pentru a facilita întoarcerea” refugiaţilor sirieni care sunt în jur de 5,6 milioane, potrivit ONU.

Rusia, un aliat al regimului de la Damasc, a cerut luna trecută comunităţii internaţionale să ajute la întoarcerea în Siria a refugiaţilor izgoniţi de conflict, chiar dacă acesta continuă.

Preşedinţii rus Vladimir Putin şi american Donald Trump au abordat această chestiune la summitul de la Helsinki, dar ONU a declarat că nu este implicată în aceste discuţii.

Comitetul, prezidat de ministrul administraţiei locale şi mediului, Hussein Makhlouf, va fi format din reprezentanţi ai mai multor ministere şi ai altor organe de stat, potrivit Sana.

Declanşat în 2011 după represiunea unor manifestaţii paşnice pentru reforme democratice, războiul din Siria a făcut peste 350.000 de morţi şi a provocat exodul a milioane de persoane.

Turcia a primit cel mai mare număr de sirieni înregistraţi de Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR), mai mult de 3,3 milioane. Urmează Libanul (mai puţin de un milion) şi Iordania (650.000).

Citește și : Rusia trimite un nou ambasador în Republica Moldova

Potrivit UNHCR, numai 13.000 de refugiaţi s-au întors în Siria în primele şase luni ale anului 2018. ONU şi ONG-urile pentru drepturile omului au avertizat în mod repetat împotriva întoarcerii forţate a refugiaţilor sirieni, într-o ţară devastată de un război distructiv şi mortal.

Dar potrivit Sana, crearea unui comitet oficial sirian pentru întoarcerea refugiaţilor confirmă “revenirea securităţii” în ţară.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Schimbările climatice prelungesc durata zilelor, potrivit unui studiu

Schimbările climatice prelungesc durata zilelor, potrivit unui studiu Schimbările climatice, care provoacă topirea gheţarilor de la poli, încetinesc foarte uşor rotaţia Terrei, ceea ce creşte...

Ce-i de făcut, America? (editorial)

Ce-i de făcut, America? Cu toții am fost afectați de politica toxică - indiferent de ce convingeri avem. Din fericire presa ne spune că Donald Trump...

VIDEO/ Cum arată Parisul cu două săptămâni înainte de Jocurile Olimpice de vară. Măsuri excepționale pentru a preveni un eventual atac

VIDEO/ Cum arată Parisul cu două săptămâni înainte de Jocurile Olimpice de vară. Măsuri excepționale pentru a preveni un eventual atac Peste două săptămâni, Parisul...

Scrutinele din această toamnă ne vor costa peste 300 de milioane de lei, spune președinta Comisiei Electorale Centrale

Scrutinele din această toamnă ne vor costa peste 300 de milioane de lei, spune președinta Comisiei Electorale Centrale Republica Moldova va cheltui circa 306 milioane...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.