Siria : Un nou val de evacuare din Ghouta de Est

Publicat:

Insurgenţii sirieni se pregăteau duminică pentru un nou val de evacuare din penultima lor enclavă Ghouta de Est, aflată lângă Damasc şi la un pas de a fi recucerită de forţele guvernamentale, în urma ofensivei lansate la 18 ianuarie, informează AFP, conform agerpres.

Zeci de combatanţi şi civili îşi adunau duminică dimineaţa lucrurile în oraşul Arbine, aşteptând sosirea autobuzelor ce urmează să-i transporte în provincia Idleb (nord-vest), ultima care se sustrage controlului regimului de la Damasc, ca urmare a unui acord mediat de Rusia, aliata Damascului.


Citește și : Atac puternic al armatei israeliene în Gaza împotriva unor instalații militare ale Hamas

Sâmbătă, aproape 1.000 de combatanţi ai grupării islamiste Faylaq al-Rahmane şi familiile acestora au părăsit deja Abrine. După ce au fost percheziţionaţi – combatanţii trebuia să-şi abandoneze cea mai mare parte din armamentul lor – evacuaţii au urcat în autobuze. La bordul fiecărui autobuz s-a aflat şi un soldat rus, Moscova supervizând direct operaţiunea.

În total, alte circa 7.000 de persoane ar urma să fie evacuate din zonă, în mod concret din trei localităţi din sudul enclavei – Zamalka, Arbine şi Jobar – ceea ce ar putea lua mai multe zile.

Mai mult de 105.000 de civili au părăsit în aceste zile ultimele teritorii controlate de rebeli în enclava siriană Ghouta de Est, a anunţat sâmbătă agenţia oficială siriană Sana. În Ghouta de Est locuiau în jur de 400.000 de persoane înainte de debutul ofensivei.

Regimul sirian controlează acum 90% din ultimul fief rebel de la porţile Damascului, după mai bine de o lună de bombardamente sângeroase şi semnarea cu două grupări insurgente a unor acorduri de evacuare.

Citește și : Sute de mii de americani au manifestat împotriva armelor de foc

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Eurobarometru: Aproape 70% dintre români se declară optimiști cu privire la viitorul UE, peste media blocului comunitar

Eurobarometru: Aproape 70% dintre români se declară optimiști cu privire la viitorul UE, peste media blocului comunitar Aproape 70% dintre români se declară optimiști cu...

Cel puţin 26 de morţi şi 160 de spitalizări în Iran în urma consumului de băuturi alcoolice ilegale

Cel puţin 26 de morţi şi 160 de spitalizări în Iran în urma consumului de băuturi alcoolice ilegale Cel puţin 26 de persoane au murit...

Asteroidul care a ucis dinozaurii în urmă cu 66 de milioane de ani nu a fost singur

Asteroidul care a ucis dinozaurii în urmă cu 66 de milioane de ani nu a fost singur Asteroidul uriaș care a lovit Pământul și a...

O regiune din Belgia va interzice folosirea telefoanelor mobile în şcoli

O regiune din Belgia va interzice folosirea telefoanelor mobile în şcoli Guvernul regiunii belgiene Valonia a votat miercuri pentru interzicerea folosirii în scopuri recreaţionale a...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.