X

Site-urile guvernamentale, indisponibile din cauza unei defecțiuni tehnice

Site-urile guvernamentale, indisponibile din cauza unei defecțiuni tehnice

Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică (STISC) a anunțat că în seara zilei de 17 decembrie, site-urile web ale instituțiilor guvernamentale din Moldova au fost indisponibile timp de mai bine de o oră.

Aceasta se datorează unei defecțiuni tehnice, ci nu unui atac cibernetic asupra site-urilor guvernamentale.

Citeşte şi: Uniunea Europeană poate face R. Moldova mai puternică

Potrivit STISC, începând cu ora 21:08 și timp de o oră și patru minute, utilizatorii de rând nu au putut accesa site-urile guvernamentale, doar cei cu rețele RTAAP presată de către STISC instituțiilor de stat, transmiteȘtiri.md.

„Vă informăm că, nu a fost vorba de un atac cibernetic asupra infrastructurii guvernamentale, dar au fost înregistrate dificultăți tehnice care au cauzat lucrul instabil al transportului de date. Incidentul nu a avut la bază atacuri cibernetice externe sau interne”, a comunicat STISC.

Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică a precizat că motivul incidentului a fost eșecul logic al mecanismului de failover a unui echipament din rețea (comportament neconform configurațiilor setate), care nu-și îndeplinea funcțiile corect, dar nici nu a trimis semnal de „inexistență”, care ar fi permis echipamentelor din soluția de failover să preia îndeplinirea acestora.

Citeşte şi: Radu Marian ‘a dat de greu’ în troleibuz: ‘Am încercat, nu lucrează’

„Echipa STISC, va continua investigația acestui tip de incident și se vor planifica măsurile relevante pentru sporirea rezilienței infrastructurii de comunicații și de prestare continuă a serviciilor guvernamentale. Se vor planifica executarea unor teste de continuitate, despre care STISC va veni cu notificări adiționale”, a concretizat STISC.

Tags: atac ciberneticMoldovasiteSTISC
Categorii: DiverseȘtirile zilei