Situația din sistemul educațional din țară, sub lupa experților internaționali

Publicat:

Situația din sistemul educațional din țară, sub lupa experților internaționali

Profesorii trebuie să beneficieze de instruire continuă de calitate, iar colaborarea între cadrele didactice şi între şcoli trebuie să se îmbunătăţească.

Doar astfel meseria de dascăl va deveni mai atrăgătoare, iar rezultatele elevilor vor fi mai bune. Sunt doar câteva dintre concluziile experților Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică și UNESCO, care au realizat studii privind situația din sistemul naţional de învăţământ, transmite Tvr Moldova.


Citeşte şi: S-A AFLAT! România este cel mai mare exportator de arme în Ucraina – Stiripesurse.md

Experţii au recomandat autorităţilor să investească mai mult în instruirea continuă a cadrelor didactice. Iar aceste cursuri ar trebui să corespundă necesităţilor profesorilor. De asemenea, este importantă colaborarea mai activă între dascăli şi chiar între instituţiile de învăţământ.

Andreas Schleicher, director, Departamentul Educație și Competențe, OECD: „Să depăşim situaţia în care profesorii lucrează individual, în izolare. Ştiu că nu aveţi în prezent 7.000 de profesori, sunt locuri vacante. Iar prima recomandare este să faceţi munca de profesor mai atractivă. Un mod de a spori atractivitatea este crearea acestei culturi de colaborare. Da, salariul este important, dar nu este unicul factor.”

Situația din sistemul educațional din țară, sub lupa experților internaționali

Cadrele didactice prezente la conferinţă au salutat recomandările experţilor din străinătate.

Ana Bîtcă, director adjunct, Liceul Teoretic “Liviu Deleanu”: „S-a subliniat importanţa interasistenţelor între profesori, colaborarea, cooperarea mai strânsă dintre profesorii cu experienţă mai avansată, cu grade didactice mai avansate, cu profesorii care întâlnesc dificultăţi la clase. Şi, de asemenea, rezolvarea în comun a unor probleme.”

În studiu se mai arată că performanţele sistemului educaţional din Republica Moldova sunt încă slabe. Iar Curricula trebuie adaptată acestei perioade.

Andreas Schleicher, director, Departamentul Educație și Competențe, OECD: „În primul rând aveţi aici rezultatele PISA. Puteţi vedea că Republica Moldova, ca şi ţările din împrejurimi, este încă în urmă faţă de media OCDE. Trebuie să le oferiţi elevilor spaţiu de experimentare, să-şi asume riscuri, să greşească. Dacă vor face greşeli, vor şi învăţa. Dacă sistemul educational nu le va permite să înveţe din greşeli, atunci probabil că ei nu vor fi atât de creativi.”

Ministrul Educaţiei de la Chişinău spune că aceste recomandări vor ajuta responsabilii din domeniu să creeze noi politici în sistemul educaţional.

Dan Perciun, ministrul Educaţiei şi Cercetării: „S-a axat mult pe formarea cadrelor didactice, cum facem ca profesorii noştri să dezvolte acele competenţe de care au nevoie elevii în secolul 21. Or noi astăzi, în continuare, avem un sistem care este mult bazat pe evaluarea cunoştinţelor şi mai puţin pe evaluarea competenţelor. Şi studiul arată că elevii moldoveni sunt buni la repetarea informaţiei şi mai puţin buni la procesarea acesteia.”

Experții Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică și UNESCO au realizat rapoartele de evaluare a situației din sistemul de învăţământ în cadrul proiectului “Sprijin pentru implementarea politicilor educaționale în Moldova”, cu asistența financiară a Delegației UE la Chişinău.

CITESTE SI

105 ani de la unirea Bucovinei cu România

105 ani de la unirea Bucovinei cu România Pe 28 noiembrie 1918, reprezentanții Bucovinei au proclamat Unirea cu România, care îi datorează boierului Iancu Flondor...

Serebrian vorbește despre provocările și perspectivele viitoare ale Transnistriei

Serebrian vorbește despre provocările și perspectivele viitoare ale Transnistriei Vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, a discutat într-un interviu despre provocările recente în relația cu Tiraspolul,...

România va adopta o rezoluție privind perspectiva europeană a R. Moldova

România va adopta o rezoluție privind perspectiva europeană a R. Moldova Parlamentul României va dezbate și adopta, în ședința de astăzi, 28 noiembrie, o rezoluție...

Igor Dodon vrea să renunțe la mandatul său din CMC

Igor Dodon vrea să renunțe la mandatul său din CMC Fostul președinte al R. Moldova, Igor Dodon, nu exclude că va renunța la mandatul său...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.