Slovacia dezvăluie de ce l-a ales pe Rutte, și nu pe Iohannis, la șefia NATO

Publicat:

Slovacia dezvăluie de ce l-a ales pe Rutte, și nu pe Iohannis, la șefia NATO

Slovacia a anunțat că sprijină candidatura premierului interimar olandez Mark Rutte pentru postul de secretar general al NATO, în schimbul sprijinului din partea Olandei pentru a-şi asigura apărarea anti-aeriană.

Noul preşedinte slovac Peter Pellegrini a anunțat, marți, după un summit european extraordinar, că Slovacia va sprijini candidatura premierului interimar olandez Mark Rutte pentru postul de secretar general al NATO, potrivit stiripesurse.

Citește și : CA obține câștig de cauză față de Cinema 1 privind insuficiența de programe locale


În schimbul acestei susţineri, Slovacia doreşte sprijin din partea Olandei pentru a-şi asigura apărarea anti-aeriană, după ce guvernul care a precedat actualului executiv condus de Robert Fico a donat Ucrainei singurul sistem antiaerian S-300 de care dispunea Slovacia, iar statele aliate şi-au retras bateriile Patriot amplasate temporar în această ţară.

Slovacia şi-ar fi dorit un secretar general al NATO mai apropiat „geografic” de Europa Centrală şi de Est, precum preşedintele român Klaus Iohannis, care de asemenea candidează, dar, a spus Pellegrini, „în urma consultărilor cu ambii candidaţi şi după consultarea premierului Robert Fico şi a guvernului slovac, Slovacia îşi poate imagina să-l susţină pe premierul Mark Rutte” pentru a fi ales secretar general al NATO.

Preşedintele slovac a insistat asupra faptului că această susţinere este însoţită de solicitarea ca Mark Rutte să facă, din poziţia de secretar general al NATO, demersurile pentru asigurarea protejării spaţiului aerian al Slovaciei.

„Slovacia nu mai are astăzi niciun sistem de apărare anti-aeriană, de acea am discutat cu Rutte despre situaţia în care, dacă este ales secretar general al Alianţei, să facă eforturile pentru asigurarea protecţiei şi apărării spaţiului aerian al Slovaciei – cel puţin până când Slovacia va putea să-şi asigure cu capacităţi proprii protejarea spaţiului aerian. Rutte şi-a exprimat disponibilitatea de a soluţiona această problemă în viitor”, a explicat preşedintele Peter Pellegrini.

„Vom solicita NATO să găsească undeva în statele membre un sistem antiaerian”, care să poată fi amplasat în Slovacia până când această ţară va dispune de propriul sistem, a completat preşedintele slovac.

Potrivit presei olandeze citate de Reuters, nici Ungaria nu se mai opune numirii lui Mark Rutte ca secretar general al NATO.

Citește și : Reţeaua de socializare X autorizează de acum în mod oficial conţinuturile pornografice

Pentru desemnarea secretarului general este nevoie de unanimitatea celor 32 de state aliate.

Dacă relatările presei olandeze se confirmă, Rutte ar mai avea nevoie doar de sprijinul României pentru a obţine consensul asupra numirii sale în postul de secretar general al NATO.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Două regiuni din Federaţia Rusă declară stare de urgenţă din cauza incendiilor de pădure

Două regiuni din Federaţia Rusă declară stare de urgenţă din cauza incendiilor de pădure Două regiuni din Federaţia Rusă au declarat stare de urgenţă luni...

Salvatorii avertizează: „Evitați să folosiți focul deschis”

Salvatorii avertizează: „Evitați să folosiți focul deschis” Salvatorii avertizează cetățenii să evite utilizarea focului deschis în această perioadă, în legătură cu temperaturile caniculare și lipsa...

PAS vrea monitorizarea activității primarului Ceban

PAS vrea monitorizarea activității primarului Ceban Fracțiunea PAS în Consiliul Municipal a lansat o platformă de monitorizare a activității primarului Ion Ceban. Citește și: Copii intoxicați...

A plătit 700 de euro pentru un permis și a fost prins la vamă

A plătit 700 de euro pentru un permis și a fost prins la vamă Polițiștii de frontieră au identificat în flux un cetățean străin...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.