Slusari: Cei care fac astăzi pâine preferă să importe făina din Ucraina

Publicat:

Slusari: Cei care fac astăzi pâine preferă să o importe din Ucraina

Președintele Asociației „Forța Fermierilor”, Alexandru Slusari, a povestit în cadrul unui podcast despre problemele cu care se confruntă agricultorii din R. Moldova, dar și de ce agenții economici de la noi preferă să importe produse agricole din alte țări, precum Ucraina, deși R. Moldova este considerată un stat agrar.

În cadrul podcastului „Raport” cu Nicolae Chicu, președintele Asociației „Forța Fermierilor” a declarat că cea mai mare problemă a agricultorilor sunt holdingurile care cumpără de la ei producția agricolă și o exportă, iar din acest motiv majoritatea unităților de procesare, precum morile și oloinițele, au fost închise, transmite Știri.md.


Citeşte şi: Putin avertizează Chişinăul: ‘Dacă nu vrea, nu trebuie’

„Agricultorii care protestează astăzi în centrul Capitalei produc cereale care mai apoi sunt cumpărate de către holdinguri și după – vândute ca produs brut. Cerealele agricultorilor moldoveni sunt de o calitate foarte înaltă, dar nu are cine să le cumpere, pentru că aceste holdinguri fac bani din export, dar nu din producție.

Când la noi în țară au venit holdinguri, atunci s-au stopat toate unitățile de procesare, precum morile și oloinițele, pentru că holdingurile cumpără de la agricultori produsele lor la un preț mic, le exportă, iar producția nu rămâne în Moldova, dar cei care fac astăzi pâine preferă să o importe din Ucraina”, a explicat Slusari.

Slusari: Cei care fac astăzi pâine preferă să o importe din Ucraina

Președintele Asociației „Forța Fermierilor” a menționat totuși că criza din 2022-2023 din R. Moldova, care i-a afectat grav pe agricultori, nu o să se mai repete, însă totul depinde de războiul din Ucraina, pentru că de la începutul acestuia prețurile la resurse au crescut enorm.

„Eu pentru prima dată am văzut, în cei 32 de ani de Independență, prețurile la resurse să se scumpească așa de tare, iar prețurile pentru producție să scadă la nivelul la care erau cu șase ani în urmă. Eu nu exclud că nu o să mai fie și alte crize, dar așa o discrepanță între prețurile la resurse și cele pentru comercializarea produselor agricole nu o să mai fie. De aceea acum este important pentru a stabiliza situația din agricultura din R. Moldova.

Noi nu știm ce se va întâmpla peste un an și care va fi situația cu războiul din Ucraina, dar din punctul meu de vedere, situația care a fost în perioada 2022-2023 nu poate fi repetată pentru că criza a fost provocată de scumpirea exorbitantă a resurselor. Un exemplu este că prețul la fertilizanți a crescut cu 250%, prețul la pesticide – cu 200%, ratele bancare s-au triplat, iar motorina a ajuns de la 15 lei la 30 de lei.

De la începutul lui 2023, prețurile au început să scadă, iar inflația s-a normalizat”, a conchis Alexandru Slusari.

 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Descoperirea unui nou hormon explică monogamia

Descoperirea unui nou hormon explică monogamia Şoarecele oldfield are un tip unic de celulă suprarenală, care produce hormonul 20⍺-OHP, necunoscut până acum la şoareci. Hormonul...

Goldman Sachs caută să extindă liniile de credit pentru capital privat

Goldman Sachs caută să extindă liniile de credit pentru capital privat Banca americană de investiții Goldman Sachs intră pe piața împrumuturilor pentru fondurile de capital...

ADN-ul lui Alain Delon solicitat într-o instanţă elveţiană pentru a determina o posibilă paternitate

ADN-ul lui Alain Delon solicitat într-o instanţă elveţiană pentru a determina o posibilă paternitate Fiica lui Ari Boulogne, a cărui paternitate Alain Delon nu a...

Mbappe a plătit o jumătate de milion de euro pe un portret al lui Pele

Mbappe a plătit o jumătate de milion de euro pe un portret al lui Pele Atacantul francez Kylian Mbappe a cumpărat, în cadrul unei licitaţii...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.