Slusari: R.Moldova poate prelua controlul asupra Uzinei Metalurgice de la Râbnița

Publicat:

Uzina metalurgică moldovenească de la Râbniţa este proprietatea Moldovei, iar autorităţile au toate mecanismele şi capacităţile pentru a prelua treptat controlul asupra acestei întreprinderi strategice.

Declarația a fost făcută de fostul vicepreședinte al Parlamentului, Alexandru Slusari, pe Facebook.


Citește și : A început marea curăţenie de toamnă în Chişinău

„Urmăresc în ultimul timp tot mai mulți avocați din partea guvernării pentru Uzina Metalurgică din Râbnița. Observ această campania de promovare a întreprinderii în presă. Ei deja achită taxa de poluare în bugetul de stat. Vedem peste tot reclama lor cum ei modernizează producere sub aspectul respectării standardelor de mediu”, scrie Alexandru Slusari.

Acesta s-a arătat surprins de atitudinea autorităților de la Chișinău.

„Și nu vorbesc de faptul că în realitate Uzina continuă să funcționeze cu filtrele vechi, instalate din 1985 și modernizarea reală domeniului legat de mediu așa și nu a fost acolo. Despre poluarea aerului propun să vorbiți detaliat cu locuitorii satelor din raionul Rezina, amplasate lângă Râbnița.

Eu nu înțeleg cum se poate pe de o parte de luptat cu influența Rusiei și, totodată, de promovat activitatea întreprinderii, controlate din Federația Rusă și cu contul bancar la Moscova”, scrie fostul vicepreședinte al Parlamentului.

Potrivit lui Slusari, nimeni nu cunoaște cine este beneficiarul final al Uzinei. „În povești că entitatea este controlată de așa zis guvernul așa zisei republicii transnistrene demult nu mai crede nimeni.

După renunțarea oligarhului Usmanov de la controlul asupra întreprinderii de la Râbnița, mai mulți specialiști, inclusiv din serviciile speciale noastre, sunt de părere că Uzina este administrată de FSB”.

De asemenea, Slusari menționează că anume din cauza acestei „obscurități” Uzina a avut permanent dificultăți cu deschiderea contului.

„După investigația jurnalistică și mare scandal cu o bancă din Marea Britanie, contul întreprinderii acolo a fost închis. După mai multe încercări eșuate de a legaliza activitatea în țările europene, entitatea a deschis contul la filiala OTP Banca… la Moscova. Toata valuta Uzinei se acumulează în Federația Rusă. Care este soarta acestor bani putem doar ghici”, scrie fostul deputat.

Totodată, Alexandru Slusari scrie că Uzina Metalurgică din Râbnița este proprietatea Republicii Moldova și el crede că, Chișinăul „dispune acum de toate mecanismele și pîrghiile pentru luarea treptată sub control a acestei întreprinderi strategice”.

 Uzina din Râbnița a funcționat fără autorizație timp de 30 de ani. Din mai 2022, CSE prelungește autorizația temporară a uzinei în schimbul unui preț mai bun pentru curentul electric livrat pe malul drept de Centrala de la Cuciurgan. Pe 4 aprilie curent, autorizația de mediu pentru Uzina Metalurgică de la Râbnița a fost prelungită cu șase luni.

„Uzina Metalurgică din Rezina (MMZ) a plătit în anul 2023, pentru prima dată în istoria Moldovei, o taxă pentru poluarea mediului înconjurător în anul trecut – mai mult de jumătate de milion de lei”, a declarat într-un interviu Ministra Mediului, Iordanka-Rodica Iordanova, subliniind că de asemenea, pentru prima dată în istoria Moldovei, uzina metalurgică a raportat toate emisiile și activitățile sale în cadrul sistemului RETP.

Citește și : Maia Sandu şi-a vândut stiloul cu 6.000 de euro

Anterior, conducerea uzinei a anunțat că:

„MMZ, în calitate de unul dintre liderii din industria regiunii, își asumă responsabilitatea față de protecția mediului înconjurător și desfășoară acțiuni orientate spre reducerea continuă a impactului asupra naturii. Astăzi, uzina respectă cele mai înalte standarde de legislație privind protecția mediului la nivel regional și internațional.

Investim resurse semnificative pentru a ne asigura că respectăm aceste norme „mâine”, având ca bază cele mai bune practici globale”.

 

CITESTE SI

Guvernul anunţă creşterea salariului minim

Guvernul anunţă creşterea salariului minim Salariul minim pe țară pentru anul 2024 ar urma să constituie 5.000 lei, ceea ce reprezintă o majorare cu 1.000...

105 ani de la unirea Bucovinei cu România

105 ani de la unirea Bucovinei cu România Pe 28 noiembrie 1918, reprezentanții Bucovinei au proclamat Unirea cu România, care îi datorează boierului Iancu Flondor...

Serebrian vorbește despre provocările și perspectivele viitoare ale Transnistriei

Serebrian vorbește despre provocările și perspectivele viitoare ale Transnistriei Vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, a discutat într-un interviu despre provocările recente în relația cu Tiraspolul,...

România va adopta o rezoluție privind perspectiva europeană a R. Moldova

România va adopta o rezoluție privind perspectiva europeană a R. Moldova Parlamentul României va dezbate și adopta, în ședința de astăzi, 28 noiembrie, o rezoluție...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.