X

ŞOC în Ucraina: Un ministru important a demisionat din cauza unor ‘neînţelegeri’

Ministrul ucrainean al Culturii, Oleksandr Tkachenko, şi-a anunţat demisia vineri dimineaţa, după “neînţelegeri” cu privire la utilizarea fondurilor publice pentru proiecte culturale, în timp ce Kievul încearcă să contracareze invazia rusă, relatează AFP, potrivit agerpres.

“Mi-am depus cererea de demisie premierului (joi) seara din cauza unei serii de neînţelegeri despre importanţa culturii în timp de război”, a scris Oleksandr Tkachenko pe Telegram.

Citeşte şi: Ucraina înființează o rută temporară de transport maritim după ieșirea Rusiei din acord – Stiripesurse.md

“În timpul războiului, fondurile private şi bugetare pentru cultură nu sunt mai puţin importante decât pentru drone, deoarece cultura este scutul identităţii noastre şi al graniţelor noastre”, a adăugat el, fără a da mai multe detalii cu privire la motivele demisiei sale.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut joi seara înlocuirea ministrului, criticând utilizarea bugetului de stat pentru proiecte culturale în detrimentul apărării.

“În timp de război ca acesta, atenţia maximă a statului şi, prin urmare, a resurselor statului, trebuie să fie acordată apărării”, afirmat Zelenski în discursul său zilnic.

Citeşte şi: În zona euro, creșterea economică e în continuare mai mult stagnare

“Muzeele, centrele culturale, simbolurile, serialele de televiziune – toate acestea sunt importante, dar acum există alte priorităţi. Găsiţi fonduri extrabugetare. Nu fonduri de stat”, a adăugat el, indicând că i-a cerut premierului Denis Smîhal să-l înlocuiască pe ministrul Tkatchenko.

Media online Ukrainska Pravda indica joi că Ministerul Culturii a decis să aloce 448 de milioane de grivne (aproape 11 milioane de euro) pentru producţia de seriale TV. 

Tags: culturaDenis ŞmîhalOleksandr TkachenkoucrainaVolodimir Zelenski
Categorii: ExternePoliticăȘtirile zilei