Social-democraţii germani îl critică dur pe ambasadorul SUA

Publicat:

Ambasadorul SUA la Berlin şi-a atras critici virulente din partea social-democraţilor germani după ce a calificat drept “inacceptabile” sumele alocate apărării în bugetul Germaniei, relatează marţi dpa, potrivit agerpres.

“Dl (ambasador Richard) Grenell este un eşec diplomatic total”, a declarat pentru dpa Carsten Schneider, liderul grupului parlamentar al SPD, partener în coaliţia guvernamentală condusă de cancelarul Angela Merkel (Uniunea Creştin Democrată, CDU, conservatori).


Citeşte şi: În plină campanie electorală, preşedintele sud-african a rămas blocat într-un tren de navetişti 

Potrivit lui Schneider, tonul folosit de ambasadorul american este de mai mult timp nepotrivit pentru relaţiile dintre aliaţi apropiaţi. Politicianul social-democrat l-a acuzat de asemenea pe ambasador că nu recunoaşte contribuţia Germaniei în cadrul Alianţei nord-atlantice, de exemplu la operaţiunea din Afganistan.

“Dl Grenell prejudiciază relaţiile transatlantice prin remarcile sale dure şi repetate”, a subliniat Schneider.

Previziunile bugetare pe termen mediu prezentate recent de ministrul finanţelor, social-democratul Olaf Scholz, indică o creştere a cheltuielilor pentru apărare la 1,37% din PIB, urmată însă de un declin la 1,25%, în 2023.

“Faptul că guvernul german ia în considerare noi scăderi ale contribuţiei sale deja inacceptabile la pregătirea militară constituie un semnal deconcertant din partea Germaniei către cei 28 de aliaţi ai săi din NATO”, a declarat mai devreme Richard Grenell (foto) pentru dpa.

Citeşte şi: Jihadiştii islamişti ameninţă cu răzbunarea atacului terorist din Noua Zeelandă

Şi ministrul german al apărării Ursula von der Leyen, a cerut o majorare considerabilă a bugetului apărării. Iniţial guvernul de coaliţie a stabilit un obiectiv de 1,5% din PIB alocat apărării în 2024.

Germania a promis în 2014, ca şi toate celelalte state europene din NATO, că se va apropia cât mai mult posibil în zece ani de ţinta unui buget de apărare de 2% din PIB.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon Angelina Soares De Souza, o femeie de 46...

350 de șacali din Delta Dunării vor fi împușcați pentru a limita pagubele

350 de șacali din Delta Dunării vor fi împușcați pentru a limita pagubele Ca urmare a sesizărilor repetate din partea populației locale cu privire la...

Atac armat la o nuntă în Franța: Un mort și cinci răniți

Atac armat la o nuntă în Franța: Un mort și cinci răniți O persoană a fost ucisă și cinci rănite, trei dintre ele grav, în...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.