Social-democraţii germani sunt îngrijoraţi de noile tensiuni dintre Rusia şi SUA

Publicat:

Partidul Social Democrat (SPD) din Germania se declară îngrijorat de disputa dintre SUA şi Rusia asupra viitorului acordului vechi de decenii privind forţele nucleare intermediare, relatează dpa, potrivit agerpres.

Nouă foşti lideri ai SPD, partenerul minoritar al conservatorilor în guvernul de coaliţie condus de cancelarul Angela Merkel, au criticat Washingtonul şi Moscova pentru că se acuză reciproc în privinţa acestui tratat, într-o declaraţie care va fi publicată în presă în weekend.


Citeşte şi: 14 copii au fost ÎNJUNGHIAŢI într-o grădiniţă din China – VIDEO

Preşedintele american Donald Trump a anunţat la începutul acestei luni că SUA se vor retrage din Tratatul privind forţele nucleare intermediare (INF), care a urmărit să restricţioneze rachetele înarmate nuclear cu o rază de până la 5.500 de kilometri.

SUA au spus că Rusia a încălcat tratatul prin dezvoltarea unei rachete de croazieră cu o rază de 2.600 de kilometri. Rusia a susţinut la rândul său că NATO ar fi încălcat acordul prin scutul antirachetă din România.

“Este evident că neîncrederea profundă din timpul Războiului Rece a revenit”, se arată în comunicatul SPD. Printre semnatari se numără şi fostul cancelar Gerhard Schroeder.

Riscul ca o confruntare nucleară să fie declanşată din greşeală “va fi mai mare”, mai spun foştii lideri SPD.

Citeşte şi: Isteria pachetelor explozive continuă în SUA. Sediul unui post de radio a fost evacuat

Acest acord “ne-a protejat pe noi, europenii, şi mai ales pe noi, germanii, timp de peste 30 de ani”, se mai menţionează în declaraţie.

Unul dintre semnatari este Martin Schulz, care a candidat fără succes la postul de cancelar la alegerile de anul trecut.

Într-un interviu separat pentru dpa el a făcut apel la eliminarea tuturor armelor nucleare americane de pe teritoriul german, în lumina riscului unei noi curse a înarmării.

Cancelarul Angela “Merkel nu a reacţionat, în conformitate cu strategia de a ignora orice ar putea duce la discuţii stânjenitoare”, a spus el pentru dpa.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite Trei persoane au fost rănite la Paris după ce...

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă Așezat în vârful unui deal de pe...

Care sunt țările din Europa unde poți fi plătit pentru a fi bunic

Care sunt țările din Europa unde poți fi plătit pentru a fi bunic În unele țări europene, a fi bunic a devenit o ocupație plătită....

Tot mai multe sate din Republica Moldova aleg să se înfrățească cu localități din România. Care ar fi scopul

Tot mai multe sate din Republica Moldova aleg să se înfrățească cu localități din România. Care ar fi scopul Tot mai multe sate din Republica...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.