Socialiştii spanioli îi acuză pe populari de radicalizare pentru că s-au aliat cu extrema dreaptă în Andaluzia

Publicat:

Acordul pe care Partidul Popular spaniol (PP) l-a încheiat cu formaţiunea de extremă dreapta Vox pentru a obţine guvernarea regiunii Andaluzia creează un precedent inedit pe scena politică a Spaniei, fiind pentru prima dată când se încheie o astfel de alianţă, criticată de Partidul Socialist spaniol (PSOE), care-i acuză pe populari de radicalizare spre dreapta, transmite joi agenţia EFE, potrivit agerpres.

Formaţiunea Vox, care în urma alegerilor din decembrie a devenit primul partid de extremă dreapta care a intrat în parlamentul regional din Andaluzia, nu va face parte din guvernul regional, în schimb va asigura o majoritate pentru coaliţia formată din PP şi formaţiunea liberală Ciudadanos, punând capăt unei îndelungi perioade de 36 de ani în care socialiştii au condus această regiune cea mai populată a Spaniei.


Citește și : Orban consideră că trebuie să se „lupte“ cu Macron deoarece este liderul forţelor „pro-imigraţie”

”Mi se pare lamentabil”, a reacţionat ministrul spaniol al Economiei, Nadia Calvino, în timp ce ministrul de interne Fernando Grande-Marlaska s-a declarat preocupat de ”radicalizarea” popularilor ilustrată, în opinia socialiştilor, de această alianţă. La rândul său, vicepreşedintele PSOE şi ministru al dezvoltării, Jose Luis Abalos, a descris formaţiunea Vox drept ”un partid neconstituţional” şi şi-a exprimat temerea că respectiva alianţă s-ar putea repeta şi după alte alegeri.

Nici liderul formaţiunii Ciudadanos, Albert Rivera, nu s-a arătat încântat de soluţia găsită de PP pentru a menţine coaliţia cu partidul său, dat fiind că programul acestuia şi cel al Vox sunt la extreme diferite.

Mesaje de îngrijorare au venit şi dinspre UE, mai ales din partea grupului liberal european ALDE şi a preşedintelui francez Emmanuel Macron, care au semnalat preocuparea lor faţă de această alianţă a popularilor spanioli cu extrema dreaptă, orientare politică ce în ţări precum Franţa, Germania, Belgia sau Olanda a fost până în prezent exclusă din orice coaliţie, în cadrul unei strategii a ”cordonului sanitar” prin care se doreşte marginalizarea formaţiunilor de extremă dreapta care în numeroase ţări europene au căpătat avânt, mai ales ca urmare a valului de migranţi extracomunitari.

Citește și : SUA nu vor recunoaşte preşedinţia lui Maduro (Bolton)

Totuşi, condiţiile acceptate de PP pentru alianţa cu formaţiunea Vox sunt mai puţin drastice faţă de cele cerute de aceasta din urmă, extrema dreaptă solicitând iniţial derogări la legea privind violenţa domestică şi expulzarea a circa 52.000 de migranţi ilegali.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor Un număr de 17 state europene au cerut Comisiei...

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici O moldoveancă de...

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA A fost înregistrat un nou record...

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.