Socialistul Radu Mudreac cere imunitatea sa parlamentară înapoi

Publicat:

Judecătoria Chișinău, sediul Rîșcani, a publicat hotărârea motivată prin care socialistului Radu Mudreac, cercetat într-un dosar penal pentru spălare de bani în proporţii deosebit de mari, i-a fost refuzată plângerea împotriva Parlamentului Republicii Moldova, potrivit  Știri.md.

Mudreac a acționat în instanță Legislativul, după ce, în aprilie 2022, instituția a acceptat demersul procurorului general interimar de ridicare a imunității sale, transmite Știri.md cu referire la anticoruptie.md.


Citește și : Moldova va beneficia de un grant din partea Guvernului SUA

În data de 2 iunie 2022, Radu Mudreac s-a adresat cu cerere de chemare în judecată împotriva Parlamentului, solicitând anularea hotărârii prin care a fost acceptată cererea procurorului general interimar de ridicare a imunității parlamentare, pentru reținere, arestare, percheziție și trimitere în judecată penală. Radu Mudreac consideră că această hotărâre este una ilegală, invocând faptul că Parlamentul a încălcat mai multe proceduri, iar el a fost privat de dreptul fundamental la apărare.

Pe 21 aprilie 2022, deputații au aprobat, cu 56 de voturi, ridicarea imunității parlamentare a deputatului Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Radu Mudreac, la cererea pocurorului general interimar, Dumitru Robu. După ce proiectul a fost supus votului, deputații Blocului Comuniștilor și Spocialistilor au blocat tribuna Parlamentului strigând: „Rușine!”.

Înainte de votul în plen, Radu Mudreac a fost transportat de o ambulanță la spital, acuzând dureri de inimă. Colegii lui Mudreac au declarat că acesta a suportat două intrevenţii chirurgicale pe cord şi era programat pentru a treia intervenţie.

Tot în aceeși zi, ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) şi procurorii au deskins cu percheziţii în biroul de serviciu din Parlament, precum şi la mai multe adrese afiliate deputatului socialist Radu Mudreac. Percheziţiile s-au desfășurat în dosarul penal intentat palamentarului pentru spălare de bani în proporţii deosebit de mari.

Potrivit anticoruptie.md, oamenii legii au început percheziţiile la scurt timp după ce majoritatea parlamentară a dat curs demersului procurorului general interimar. În martie 2021, Autoritatea Națională de Integritate (ANI) l-a denunțat pe deputatul socialist la Procuratura Generală pentru îmbogățire ilicită și spălarea banilor.

În urma unui control, inspectorul de integritate a stabilit o diferență vădită în mărime de peste 4.500.000 de lei între averea dobândită și veniturile realizate de către deputat și familia sa în perioada decembrie 2014–august 2016. Această sumă – 4.500.000 de lei – a fost identificată de către inspectorul de integritate în conturile bancare deschise pe firma familiei administrată de către Maia Mudreac, soția parlamentarului, unde acesta avea calitatea de fondator.

Citeşte şi: Maia Sandu a inaugurat şapte piste noi la Vama Sculeni

Fiindu-i solicitat punctul de vedere, socialistul a menționat că firma respectivă a încheiat contracte de împrumut cu diverse persoane fizice prin care a contractat împrumuturi financiare în valoare de peste 4.790.000 de lei pentru construcția unui spațiu comercial în centrul capitalei. Comisia Națională de Integritate (CNI), predecesoarea ANI, semnalase că familia deputatului efectuase, doar în 2014, tranzacții ce depășeau de 19 de ori veniturile familiei sale.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu. „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”, a transmis prim-ministrul României, Marcel Ciolacu,...

Reuters: De ce alegerile din Moldova sunt mai importante decât par

Reuters: De ce alegerile din Moldova sunt mai importante decât par Situată între Ucraina şi România, stat membru al UE, Moldova a oscilat zeci de...

Deplasările de lux ale lui Iohannis în străinătate: Costuri exorbitante și „lovitura” de pe final de mandat

Deplasările de lux ale lui Iohannis în străinătate: Costuri exorbitante și „lovitura” de pe final de mandat În doi ani de mandat, președintele Klaus Iohannis...

Stoianoglo: „Moldova ar putea deveni o platformă de negocieri între Rusia și Ucraina”

Moldova ar putea deveni o platformă de negocieri între Rusia și Ucraina Moldova ar putea deveni o platformă de negocieri între Rusia și Ucraina, iar...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.