X

Şoferii de camion polonezi au blocat frontiera cu Ucraina pentru a denunţa ‘concurenţa neloială’

Zeci de companii poloneze de transport au blocat luni trei puncte de trecere a frontierei între Polonia şi Ucraina pentru a protesta împotriva a ceea ce ele numesc a fi o concurenţă neloială din partea firmelor din ţara vecină, potrivit AFP.

Aproape tot traficul rutier a fost blocat de camioane aliniate de protestatari, care dau vina pentru scăderea veniturilor lor pe liberalizarea normelor privind transportul transfrontalier de către Uniunea Europeană.

Citeşte şi: Vladimir Voronin ar fi fost internat în spital – Stiripesurse.md

“Vrem ca regulile concurenţei loiale să fie restabilite”, a declarat pentru AFP Rafal Mekler, co-organizator al protestului, în oraşul Dorohusk.

În urma invaziei ruse în Ucraina, UE a abandonat sistemul de permise care reglementa intrarea companiilor de transport ucrainene în UE.

Şoferii de camion polonezi spun că această decizie a dus la o creştere a numărului de concurenţi ucraineni din sector, fiindu-le grav afectate profiturile.

“Costurile lor de întreţinere a camionului, angajarea unui şofer sau pur şi simplu începerea unei afaceri sau de asigurare sunt mult mai mici” în comparaţie cu Polonia, a declarat Marek Oklinski, proprietarul unei companii de transport.

“Ei împing preţul în jos şi iau mărfurile pe care obişnuiam să le transportăm”, a adăugat Oklinski.

Protestatarii au instituit blocade similare la punctele de trecere a frontierei din Hrebenne şi Korczowa, promiţând să lase maşinile private să treacă, precum şi ajutorul umanitar şi militar pentru Ucraina.

Ministerul polonez al Infrastructurii a transmis că Varşovia nu poate satisface cererile protestatarilor, având în vedere regulile europene.

Citeşte şi: Ce se mai aude despre televiziunile suspendate ale lui Șor și Plahotniuc

“Acordul a fost semnat de UE. Din punct de vedere practic, Polonia nu are mijloacele necesare pentru a restabili sistemul de permise până la expirarea acordului”, a precizat ministerul într-o declaraţie trimisă AFP, cerând protestatarilor să înceteze blocajele.

Tags: camionKorczowaPoloniaucrainaUE
Categorii: ExterneRăzboi in UcrainaȘtirile zilei