X

Sonda privată americană plasată pe Lună şi-a încetat definitiv activitatea

Sonda privată americană plasată pe Lună şi-a încetat definitiv activitatea

Odysseus, prima sondă spaţială privată care s-a plasat cu succes pe Lună, şi-a încetat definitiv activitatea după o lună petrecută pe satelitul natural al Pământului, a anunţat compania americană Intuitive Machines prin intermediul unui mesaj publicat pe reţeaua de socializare X, informează AFP.

Sonda americană a fost plasată în stare de hibernare la finalul misiunii sale principale, după şapte zile de activitate pe Lună, însă inginerii de la Intuitive Machines urmau să încerce să o repornească la sfârşitul nopţii lunare, odată cu reapariţia luminii provenite de la Soare, potrivit stiripesurse.ro.

Citește și : Cum a ajuns Rusia în vizorul ISIS

În cele din urmă, sonda nu a putut fi reactivată, au explicat sâmbătă reprezentanţii companiei din Texas, care au folosit în mesaj porecla acordată dispozitivului spaţial: “Odie s-a stins pentru totdeauna”.

În orice caz, era improbabil ca bateriile sale să supravieţuiască frigului glacial al nopţii lunare.

Odysseus a devenit pe 22 februarie 2024 prima sondă privată din lume care s-a plasat pe Lună şi, totodată, primul dispozitiv american care a reuşit această performanţă după încheierea programului spaţial Apollo, în 1972.

Ea s-a plasat totuşi într-o poziţie înclinată pe suprafaţa lunară, într-o regiune de la polul sudic, după o coborâre problematică din cauza unei defecţiuni a sistemului său de navigaţie.

Însă unele dintre panourile ei solare au putut totuşi să funcţioneze în continuare şi să o alimenteze cu energie.

Citește și : Cine este oligarhul care deține mall-ul în care a avut loc atacul terorist din Moscova

Odysseus a transmis fotografii şi date ştiinţifice, în special cele recoltate de instrumentele construite de NASA şi aflate la bordul său.

NASA şi Intuitive Machines au considerat că sejurul selenar al sondei americane a fost un succes.

Tags: l PământlunaOdysseus
Diverse