X

Soţia lui Kim Jong Un a devenit ‘Prima Doamnă’

Liderul nord-coreean Kim Jong Un i-a acordat soţiei sale titlul de “Primă doamnă”, ceea ce echivalează cu o “promovare” semnificativă în perspectiva summiturilor care urmează cu Coreea de Sud şi cu SUA, notează analişti citaţi joi de AFP, potrivit agerpres.

Soţia lui Kim Jong Un, Ri Sol Ju, l-a însoţit de multe ori pe acesta la evenimente oficiale, dar recent a avut prima sa apariţie publică “solo”, la un spectacol de balet al unei trupe chineze.

Citeşte şi: Un jihadist german, având legături cu atentatele 9/11, a fost arestat în Siria

Media oficiale nord-coreene au relatat despre acest eveniment calificând-o pe Ri drept “Primă doamnă respectată”. Este pentru prima dată în 40 de ani când se foloseşte această formulă, însoţită de un adjectiv rezervat de regulă liderilor.

Mai mult, crainica vedetă a televiziunii nord-coreene, Ri Chun Hee, cea căreia îi revine de cele mai multe ori onoarea de a anunţa veştile cele mai importante, a menţionat acest eveniment la televizor, consolidându-i astfel noul statut.

Ri Sol Ju, elegantă ca de obicei, purtând un deux-piece roz, a fost însoţită la spectacol de o serie de înalţi responsabili nord-coreeni văzuţi de multe ori alături de Kim Jong Un, inclusiv de sora mai mică a acestuia, Yo Jong.

Fostă cântăreaţă, Ri este considerată de specialişti drept o femeie cu influenţă, dar până acum a jucat rolul limitat de soţie-şic a liderului unei Corei de Nord profund patriarhale. Conform analiştilor, decernarea titlului de “Primă doamnă” se înscrie în eforturile regimului de a crea aparenţele unui “stat normal”, înaintea summiturilor cu preşedintele sud-coreean Moon Jae In şi cel american Donald Trump, la care vor asista şi soţiile acestora Kim Jung Sook şi Melania Trump, care au deja acest titlu.

Citeşte şi: O fostă vedetă Playboy îşi va povesti relaţia cu Donald Trump

“Promovarea lui Ri Sol Ju este cea mai eficientă strategie de marketing” – a comentat An Chan Li, transfug nord-coreean şi cercetător la Institutul mondial pentru studii nord-coreene. “Summitul se va desfăşura între egali”, a punctat analistul.

Media oficiale îi spuneau până acum soţiei lui Kim Jong Un “tovarăşa” Ri. Termenul de “Primă doamnă” a fost folosit ultima dată cu referire la Kim Song Ae, a doua soţie a fondatorului Coreei de Nord, Kim Ir Sen, în 1974.

Tags: Coreea de NordKim Jong UnPhenianprima doamnaRi Sol Ju
Categorii: Știrile zilei