Spania: Începe campania electorală pentru alegerile parlamentare anticipate.

Publicat:

Partidele spaniole intră vineri în campania electorală pentru alegerile parlamentare anticipate din 28 aprilie, care conform sondajelor se anunţă cele mai disputate şi cu deznodământul cel mai incert dintre toate alegerile recente, scrie joi agenţia EFE, potrivit Agerpres.

Premierul socialist Pedro Sanchez, care a preluat în iunie 2018 conducerea unui executiv minoritar în urma unei moţiuni de cenzură prin care popularii fostului premier Mariano Rajoy au pierdut guvernarea după un mare scandal de corupţie, şi-a văzut anul acesta bugetul respins de parlament. Prin urmare, el a decis convocarea alegerilor anticipate.


Citește și : La est de Londra, susţinătorii Brexitului îşi exprimă frustrarea şi exasperarea faţă de o nouă amânare

Dar sondajele arată că niciun partid nu va putea forma singur guvernul şi va fi nevoie probabil de o coaliţie formată din mai mult de două partide, ceea ce va fi foarte greu de realizat în condiţiile unui mediu politic foarte polarizat. Dacă niciun candidat pentru postul de premier nu va reuşi să obţină susţinere majoritară în parlament, cum s-a întâmplat şi în decembrie 2015, vor avea loc noi alegeri, la fel ca în 2016, ceea ce va prelungi instabilitatea politică.

Partidul Socialist (PSOE) conduce în sondaje, dar nu este clar cu cine s-ar putea alia pentru a forma o majoritate. Este urmat la distanţă de Partidul Popular (PP), după care urmează liberalii din Ciudadanos şi formaţiunea de stânga Unidos Podemos.

Un lucru aproape sigur este că formaţiunea de extremă dreapta Vox va accede pentru prima dată în parlamentul spaniol, ceea ce va fragmenta şi mai mult legislativul. Acest partid încearcă atragerea unor părţi din electoratul Partidului Popular, chiar şi din acel al Ciudadanos şi în special din rândul celor nemulţumiţi de partidele tradiţionale, de elitele europene şi de migraţie. Incertitudinea este amplificată de procentul ridicat al nehotărâţilor, circa 40% conform sondajelor.

Citește și : Julian Assange, inculpat în SUA pentru piraterie informatică

Micile partide secesioniste catalane şi cele naţionaliste basce ar putea în final să încline balanţa în favoarea unei majorităţi, cum s-a mai întâmplat în trecut. Desigur că de această dată tensiunile separatiste din Catalonia vor fi unul dintre principalele subiecte de dezbatere în campanie.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT)

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT) Un hacker a avut acces la sistemele interne de...

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august Armata germană va înceta să exploateze baza sa de transport aerian din...

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli Doi dintre vulcanii activi ai Italiei sunt în plin proces de erupție. Insula turistică...

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații Ziua internaţională a sărutului este celebrată, anual, la 6 iulie. A apărut în 2006, în Marea...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.