Spania îşi retrage definitiv ambasadorul din Argentina

Publicat:

Spania îşi retrage definitiv ambasadorul din Argentina

Spania a anunţat marţi retragerea definitivă a ambasadoarei sale din Argentina, în urma unui conflict diplomatic provocat de comentarii făcute la Madrid de preşedintele ultra-liberal argentinian Javier Milei la adresa premierului socialist spaniol Pedro Sanchez şi a soţiei acestuia, relatează agenţiile Reuters şi EFE, potrivit stiripesurse.ro.

Vezi şi: VIDEO – Cutremure în regiunea Napoli, fără pagube majore – Stiripesurse.md


Venit la sfârşitul săptămânii trecute într-o vizită neoficială în Spania, la invitaţia partidului spaniol de extremă dreapta Vox, Milei a susţinut un discurs virulent împotriva socialismului, în care l-a descris pe premierul Sanchez drept un politician “de cea mai joasă speţă” şi pe soţia acestuia drept “coruptă”, fără a-i numi direct.

“Elitele mondiale nu îşi dau seama cât de distructive sunt ideile socialismului. Ele nu-şi dau seama de tipul de societate şi de ţară pe care-l pot produce, de tipul de oameni agăţaţi de putere şi de nivelul de abuzuri pe care-l generează”, a spus Milei la Convenţia “Europa Viva 24”, o reuniune la care au participat în capitala spaniolă partide suveraniste europene şi la care el a fost invitat special, întâlnire organizată de partidul spaniol Vox şi criticată de premierul socialist Pedro Sanchez.

Spania îşi retrage definitiv ambasadorul din Argentina

“Când aveţi o femeie coruptă, vă murdăriţi şi aveţi nevoie de cinci zile de reflecţie”, a mai spus preşedintele argentinian, făcând aluzie la soţia premierului Sanchez, Begona Gomez, pe numele căreia un tribunal din Madrid a deschis în aprilie un dosar de ‘corupţie’ şi ‘trafic de influenţă’, caz clasat la scurt timp apoi de Parchetul din Madrid din “lipsă de probe”. După deschiderea dosarului, premierul Sanchez anunţase că-şi suspendă activitatea pentru puţin timp de reflecţie asupra rămânerii sau nu în fruntea guvernului, hotărând în cele din urmă să rămână în funcţie.

“Cuvintele extrem de grave rostite astăzi de dl. Milei la Madrid merg dincolo de orice tip de diferenţe politice şi ideologice”, a reacţionat duminică ministrul spaniol de externe, José Manuel Albares, care a anunţat în aceeaşi zi retragerea până la noi ordine a ambasadoarei Spaniei de la Buenos Aires şi i-a cerut preşedintelui Milei să prezinte public scuze Spaniei.

Spania îşi retrage definitiv ambasadorul din Argentina

Revenit în Argentina, Milei a spus la sosire că în vizita sa din Spania a “surfat peste un val de lacrimi socialiste”, în timp ce guvernul său a transmis că nu va prezenta scuze Madridului, după ce şi ambasadorul Argentinei la Madrid a fost convocat la MAE spaniol pentru a i se solicita scuze.

Prin urmare, ministrul de externe spaniol a anunţat marţi, după o şedinţă de guvern, retragerea definitivă de la post a ambasadoarei Spaniei de la Buenos Aires. “Pentru cine doreşte să audă, colaborarea este mereu mai puternică decât confruntarea”, a spus ministrul José Manuel Albares, adăugând că “instituţiile spaniole nu fac politică, şi cu atât mai puţin politică externă, prin tweet-uri şi nici nu participă la vreun “show””.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Céline Dion anunţă că se va întoarce pe scenă în ciuda bolii sale: ‘Chiar dacă va trebui să mă târăsc, o voi face!’

Céline Dion anunţă că se va întoarce pe scenă în ciuda bolii sale: 'Chiar dacă va trebui să mă târăsc, o voi face!' Céline Dion,...

Kevin Spacey spune, într-un interviu cu Piers Morgan, că a fost ‘prea îndrăzneţ’ în trecut

Kevin Spacey spune, într-un interviu cu Piers Morgan, că a fost 'prea îndrăzneţ' în trecut Kevin Spacey s-a descris, într-un interviu cu Piers Morgan, ca...

Șoșoacă, scandal cu jandarmii: ‘Am fost îmbrâncită și aruncată. Erau 10 pe mine’

Șoșoacă, scandal cu jandarmii: 'Am fost îmbrâncită și aruncată. Erau 10 pe mine' Diana Șoșoacă s-a îmbrâncit cu jandarmii în fața sediului din Sectorul 3,...

Pricolele creșterii extremei drepte în UE. În loc să părăsească Uniunea, naționaliștii au decis să o preia

Pricolele creșterii extremei drepte în UE. În loc să părăsească Uniunea, naționaliștii au decis să o preia Așa cum era de așteptat, alegerile europene au...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.