Spania NU mai vrea să vândă arme ultra-sofisticate în Arabia Saudită şi le dă banii înapoi şeicilor de la Riad

Publicat:

 Spania a renunţat la vânzarea a 400 de bombe cu ghidaj laser către Arabia Saudită, ţară angajată într-un conflict sângeros în Yemen, a anunţat marţi Ministerul Apărării spaniol, citat de France Presse, potrivit agerpres.

Această confirmare a informaţiei transmisă iniţial de postul de radio Cadena SER survine după bombardamentele din această vară din Yemen, soldate cu moartea a cel puţin 66 de copii în cursul unor raiduri în luna august.


Citeşte şi: Incendiu puternic la o şcoală primară din Londra

Potrivit Cadena SER, guvernul socialist al premierului Pedro Sanchez, venit la putere la începutul lunii iunie, a declanşat în iulie procedura de anulare a contractului semnat în vara anului 2015 de către predecesorul său conservator. Cele 9,2 milioane de euro deja plătite pentru 400 de bombe cu ghidaj laser vor fi returnate Arabiei Saudite, a anunţat postul de radio respectiv.

‘Ministerul Apărării confirmă informaţia difuzată de Cadena SER’, a declarat marţi instituţia de apărare a Spaniei într-un e-mail pentru AFP, fără alte comentarii.

Anunţul a fost făcut în timp ce secretarul de stat al comerţului, Xiana Méndez, în responsabilitatea căreia intră şi contractele privind exportul de arme, a primit reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale care militează împotriva vânzărilor de arme către Arabia Saudită, între care Amnesty International, Oxfam şi Greenpeace.

Aceste organizaţii au exprimat temeri că proiectilele respective ar putea fi folosite în Yemen, unde Arabia Saudită este angajată într-un război care s-a soldat deja cu aproximativ 10.000 de morţi, majoritatea civili, şi ar putea provoca cea mai gravă criză umanitară din lume, potrivit ONU.

În august, un raid al coaliţiei proguvernamentale sub comandament saudit s-a soldat cu moartea a 51 de persoane, între care 40 de copii la Dahyan, în provincia Saada, bastion al rebelilor houthi în nordul Yemenului.

Vezi şi: Măcel în Mexic. Şeful trupelor speciale a fost asasinat la Guadalajara – FOTO

Acest carnagiu a suscitat un val de indignare pe plan internaţional. Consiliul de Securitate al ONU a solicitat o anchetă ‘credibilă şi transparentă’.

Numeroase organizaţii neguvernamentale au cerut sistarea imediată către Riad a oricăror vânzări de arme susceptibile să fie utilizate în războiul din Yemen.

În aprilie, în cursul vizitei prinţului moştenitor saudit Mohammad bin Salman în Spania, Arabia Saudită şi Spania au semnat protocolul unui acord privind achiziţionarea de către Riad a cinci corvete (nave de război) pentru aproximativ 1,8 miliarde de euro.

Spania a exportat materiale de apărare în valoare de 4,35 miliarde de euro în 2017, din care 270 de milioane pentru Arabia Saudită, potrivit datelor guvernamentale. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Schimbările climatice prelungesc durata zilelor, potrivit unui studiu

Schimbările climatice prelungesc durata zilelor, potrivit unui studiu Schimbările climatice, care provoacă topirea gheţarilor de la poli, încetinesc foarte uşor rotaţia Terrei, ceea ce creşte...

Ce-i de făcut, America? (editorial)

Ce-i de făcut, America? Cu toții am fost afectați de politica toxică - indiferent de ce convingeri avem. Din fericire presa ne spune că Donald Trump...

VIDEO/ Cum arată Parisul cu două săptămâni înainte de Jocurile Olimpice de vară. Măsuri excepționale pentru a preveni un eventual atac

VIDEO/ Cum arată Parisul cu două săptămâni înainte de Jocurile Olimpice de vară. Măsuri excepționale pentru a preveni un eventual atac Peste două săptămâni, Parisul...

Scrutinele din această toamnă ne vor costa peste 300 de milioane de lei, spune președinta Comisiei Electorale Centrale

Scrutinele din această toamnă ne vor costa peste 300 de milioane de lei, spune președinta Comisiei Electorale Centrale Republica Moldova va cheltui circa 306 milioane...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.