Spania se angajează să primească refugiaţi ucraineni care fug de invazia rusă

Publicat:

Guvernul de stânga din Spania s-a angajat marţi să primească refugiaţi ucraineni care fug de invazia rusă, şi a anunţat că va trimite 150 de militari în Letonia în cadrul eforturilor de întărire a flancului estic al NATO, informează AFP, potrivit agerpres

Odată ajunşi, refugiaţii ucraineni “vor fi cetăţeni cu drept deplin” ai Spaniei, “în special în privinţa accesului la piaţa muncii”, a declarat purtătoarea de cuvânt a guvernului, Isabel Rodriguez, într-o conferinţă de presă.


Citește și:  Kremlinul îl somează pe Zelenski: ‘Depuneţi armele şi nu vor mai fi victime!’

Acest angajament al Spaniei va face parte din mecanismul de “protecţie temporară” pe care marea majoritatea a statelor membre ale UE sunt de acord să o acorde ucrainenilor care fug din ţara lor din cauza avansului trupelor ruse.

Acest regim, instituit ca răspuns la conflictul din fosta Iugoslavie, dar care nu a fost folosit niciodată de UE, prevede acordarea acestei protecţii în cazul unui aflux masiv de persoane refugiate, precum şi măsuri pentru împărţirea între ţările din UE a eforturilor de primire a acestor populaţii.

Propunerea de protecţie trebuie acum aprobată de o majoritatea calificată a Consiliului European, adică cel puţin 15 din cele 27 de state membre şi care să reprezinte cel puţin 65% din populaţia UE.

Purtătoarea de cuvânt a guvernului spaniol a dat asigurări de asemenea că ucrainenii care locuiesc deja în Spania vor avea “garantat” dreptul “de a rămâne şi de a lucra” în această ţară.

Conform Institutului de Statistică din Spania (INE), 112.000 ucraineni locuiesc în Spania, comparativ cu 80.000 de ruşi.

De asemenea, Ministerul Apărării de la Madrid a anunţat într-un comunicat întărirea misiunii spaniole din Letonia, prin trimiterea a 150 de militari spanioli suplimentari care li se vor adăuga celor 350 deja prezenţi în această ţară baltică.

Citește și : Volodimir Zelenski: Atacurile de la Harkov sunt TERORISM de STAT!

Trimiterea acestor soldaţi intră în cadrul deciziei luate de NATO de a-şi întări prezenţa pe flancul estic. De asemenea, peste 500 de soldaţi francezi au plecat marţi după-amiază spre România.

În ceea ce priveşte o eventuală decizie a Madridului de a trimite arme Ucrainei, şeful guvernului spaniol, socialistul Pedro Sanchez, nu a exclus această posibilitate, într-un interviu televizat de luni seară, însă a precizat că acest lucru s-ar face doar în cadru european, printr-un “mecanism pentru pace” de 500 de milioane de euro creat de UE.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ucraina a primit primele avioane de luptă F-16 după o lungă aşteptare

Ucraina a primit primele avioane de luptă F-16 după o lungă aşteptare Prima livrare de avioane de luptă F-16 de la aliaţii NATO a ajuns...

Zelenski, despre sancţiunile impuse sportivilor ruşi şi belaruşi la JO de la Paris: ‘Doar jumătăţi de măsură!’

Zelenski, despre sancţiunile impuse sportivilor ruşi şi belaruşi la JO de la Paris: 'Doar jumătăţi de măsură!' Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a catalogat drept "jumătăţi...

Trupele ucrainene încearcă să încetinească înaintarea rusă către oraşul cheie Pokrovsk

Trupele ucrainene încearcă să încetinească înaintarea rusă către oraşul cheie Pokrovsk Forţele ucrainene îşi continuă retragerea din apropierea oraşului Pokrovsk, un nod strategic de transport...

Putin dublează plățile pentru cei care se înscriu să lupte în Ucraina

Putin dublează plățile pentru cei care se înscriu să lupte în Ucraina Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, încearcă să atragă voluntari suplimentari pentru războiul său împotriva...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.