Spînu, despre auditul Moldovagaz: M-am obișnuit cu aceste declarații ale Gazpromului și al reprezentanților ruși

Publicat:

„Mă bucur că este o consecință a acțiunilor mele, pentru că astfel cetățenii nu vor mai fi obligați să achite acea datorie pe care o pretinde nejustificat Gazprom-ul”. Declarația a fost făcută de ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, în cadrul unei emisiuni. Asta după ce Gazprom a anunțat că raportul auditului datoriilor istorice ale „Moldovagaz” nu poate fi considerat drept un „document final adecvat” din motiv că acesta nu ar corespunde standardelor internaționale.

„Totul este deja documentat. Probabil că, dacă auditul arăta că noi avem datorie, el era să fie recunoscut. Eu personal m-am obișnuit cu aceste declarații ale Gazpromului și al reprezentanților ruși și nu mă mai miră nimic”, a menționat Andrei Spînu.


Citeşte şi: Delegația Republicii Moldova cere încetarea blocării activității observatorilor militari în Zona de Securitate – Stiripesurse.md

Fiind întrebat de ce, dacă auditul nu este recunoscut, Republica Moldova a cheltuit atâția bani pe acesta, ministrul a răspuns că el nu este recunoscut doar de reprezentanții Gazprom, ceea ce „nu înseamnă că el nu va fi recunoscut într-un actual litigiu, într-un arbitraj în care Republica Moldova ar putea fi atrasă”. 

„Dacă Moldova va fi implicată într-un proces de judecată pe cazul dat, noi avem un document cu care ne putem apăra poziția, ceea ce până acum nu era”, a mai menționat Andrei Spînu. 

De asemenea, ministrul Infrastructurii a adăugat că acum „trebuie să recunoaștem că după atâția ani de independență, în sfârșit Republica Moldova are un document pe care se poate baza și poate să-și protejeze serios interesele”. 

 Guvernul R. Moldova a propus achitarea a 8,6 milioane de dolari către Gazprom, astfel încât subiectul datoriilor istorice să fie închis. Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a declarat la începutul lunii septembrie că auditul efectuat confirmă că cea mai mare parte din datorie nu este confirmată sau nu este executabilă.

Ce ține de suma rămasă a datoriilor la care se referă Gazprom, 276 de milioane de dolari nu au documente confirmative, iar 400 de milioane de dolari sunt expirați.

Ulterior, premierul Dorin Recean a venit cu o reacție la rezultatele auditului și a declarat că R. Moldova nu are de gând să plătească datorii inexistente, iar cetățenii nu trebuie să achite facturile corespunzător.

Citeşte şi: Parohul Bisericii Sf. Dumitru aderă la Mitropolia Basarabiei

La scurt timp, S.A. Moldovagaz a venit cu o reacție la rezultatele auditului datoriilor istorice față de Gazprom. Potrivit reprezentanților companiei, la moment este prematur de a se pronunța referitor la constatările, concluziile și aprecierile din document.

De asemenea, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitrii Peskov, a declarat că R. Moldova va ajunge la gazele naturale, iar contactele dintre R. Moldova și Gazprom continuă, mai ales că Chișinăul ar avea niște datorii pentru gazele rusești.

Totodată, Gazprom anunță că Raportul auditului datoriilor istorice ale „Moldovagaz” nu poate fi considerat drept un „document final adecvat” din motiv că acesta nu ar corespunde standardelor internaționale.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Sky News a renunţat la interviul cu Boris Johnson din cauza interdicţiei de înregistrare

Sky News a renunţat la interviul cu Boris Johnson din cauza interdicţiei de înregistrare Sky News a renunţat la un interviu cu Boris Johnson, după...

Care sunt cele mai frumoase și alese flori de toamnă

Care sunt cele mai frumoase și alese flori de toamnă Nu doar primăvara este un anotimp al florilor, și toamna are propriul farmec și există...

Sute de morţi în câteva ore în Burkina Faso: Al-Qaida a comis unul dintre cele mai grave masacre din ultimele decenii

Sute de morţi în câteva ore în Burkina Faso: Al-Qaida a comis unul dintre cele mai grave masacre din ultimele decenii Până la 600 de...

O cetățeană a Ecuadorului a primit refuz la intrarea în Republica Moldova

  O cetățeană a Ecuadorului a primit refuz la intrarea în Republica Moldova O cetățeană a Republicii Ecuador a primit refuz de intrare în Republica Moldova...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.