Spitalul clinic din Bălți a fost dotat cu echipament medical și consumabilele, în valoare de 125 de mii de dolari, în cadrul unui proiect implementat de Organizația Internațională pentru Migrație (OIM) în Republica Moldova. Echipamentul include turnul laparoscopic-2D AESCULAP pentru intervenții chirurgicale minim-invazive.

Organizația Internațională pentru Migrație menționează că, datorită contribuției acestei tehnologii particulare, echipa chirurgicală va putea efectua o gamă largă de proceduri chirurgicale minim invazive pentru mii de pacienți, atât ucraineni, cât și moldoveni, cu o incizie mai mică, cu un timp de recuperare mai rapid pentru pacienți și o calitate mai bună a îngrijirii acestora.


Citește și: Un militar din Bălţi cerea bani pentru a scăpa un tânăr recrut de armată

De la începutul războiului pe scară largă, OIM a sprijinit persoanele care fug din Ucraina și Guvernul Republicii Moldova în vederea consolidării sistemului de sănătate și a pregătirii structurilor sanitare pentru situații de urgență. Din februarie 2022 până în martie 2024, peste 115 000 de persoane strămutate au fost asistate prin intermediul proiectelor de sprijin de urgență ale OIM.

Această donație a fost posibilă grație sprijinului financiar al Biroului pentru Populație, Refugiați și Migrație (PRM) al Departamentului de Stat al SUA, în cadrul proiectului „Contribuția PRM la Apelul regional al OIM pentru Ucraina și țările vecine –  2023”, implementat de OIM în Moldova.