‘Stare de alertă maximă’ în infrastructura petrolieră iraniană

Publicat:

Ministrul iranian al petrolului, Bijan Namdar Zanganeh, a cerut oficial duminică instituirea “stării de alertă maximă” în industria petrolieră naţională, din cauza pericolului de atacuri “materiale sau informatice”, transmite AFP, potrivit agerpres.

Zanganeh a difuzat un mesaj în care consideră necesară alertarea tuturor întreprinderilor şi a infrastructurii din sectorul respectiv, informează Shana, agenţia oficială a ministerului petrolului.


Citește și : Armata rusă a doborât aproape 60 de rachete la baza Hmeimim din Siria (general)

Potrivit ministrului, măsurile de precauţie trebuie avute în vedere ţinând seama de sancţiunile americane împotriva Iranului şi de “războiul economic total” declanşat de Statele Unite.

Pe 21 septembrie, Teheranul a dezminţit informaţii de presă conform cărora unele instalaţii petroliere iraniene au fost afectate de un atac informatic.

Arabia Saudită, SUA, Germania, Regatul Unit şi Franţa consideră Iranul răspunzător de atacurile aeriene care au produs daune infrastructurii petroliere saudite, pe 14 septembrie. Arabia Saudită, cel mai mare exportator de ţiţei din lume, a fost nevoită să îşi reducă producţia ca urmare a loviturilor. Preşedintele american Donald Trump a anunţat ulterior că Washingtonul pregăteşte o ripostă; după câteva zile, el a susţinut însă “reţinerea” pe plan militar.

Iranul a negat orice implicare în atacurile revendicate de rebelii Houthi din Yemen, susţinuţi de Teheran împotriva coaliţiei militare conduse de Riyadh, care s-a implicat în conflictul yemenit din 2015.

După loviturile împotriva Arabiei Saudite, Statele Unite au înăsprit sancţiunile la care este supusă banca centrală iraniană, în cadrul politicii de presiune maximă împotriva Iranului.

Citește și : Scandalul ucrainean influenţează şi campania lui Joe Biden la alegerile prezidenţiale din 2020

Iranul s-a mai confruntat cu atacuri informatice, reaminteşte AFP. În 2010, virusul Stuxnet, introdus într-un computer din complexul nuclear iranian, a deteriorat centrifugele folosite pentru îmbogăţirea uraniului. Ministrul iranian al telecomunicaţiilor, Mohammad Javad Azari Jahromi, a recunoscut problema, apreciind că a fost vorba de “terorism informatic”. Se presupune că virusul este o creaţie americano-israeliană, menţionează France Presse.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.