Stare de urgenţă în Haiti după evadarea în masă a unor deţinuţi

Publicat:

Stare de urgenţă în Haiti după evadarea în masă a unor deţinuţi

Bande înarmate au atacat în weekend două mari închisori în Haiti, permiţând evadarea a mii de deţinuţi şi determinând guvernul să declare duminică seara stare de urgenţă, informează dpa şi AFP, potrivit stiripesurse.ro.

Potrivit unui comunicat guvernamental, atacurile ‘au dus la moartea şi rănirea unor poliţişti şi gardieni, evadarea unor deţinuţi periculoşi şi devastarea acestor închisori’.


Citeşte şi: FSB racolează ucraineni în stânga Nistrului – Stiripesurse.md

Relatările din media privind numărul evadaţilor variază de la câteva sute la aproape toţi cei 3.700 de deţinuţi din închisoarea naţională din Port-au Prince.

Stare de urgenţă în Haiti după evadarea în masă a unor deţinuţi

Guvernul a confirmat că un al doilea atac a avut loc asupra unei închisori situate la est de capitală, în Croix-des-Bouquets, însă nu este clar câţi deţinuţi au reuşit să evadeze.

Guvernul a anunţat că starea de urgenţă va fi în vigoare timp de 72 de ore în tot Departamentul Ouest, din care face parte şi capitala, şi că ar putea fi extinsă.

În plus, a fost impusă interdicţia de deplasare între orele 18.00 şi 05.00 ‘pentru a readuce situaţia sub control’.

‘Forţele de ordine au primit ordin să folosească toate mijloacele legale la dispoziţia lor pentru a face respectată interdicţia de deplasare şi a-i reţine pe toţi contravenienţii’, adaugă comunicatul guvernului.

Stare de urgenţă în Haiti după evadarea în masă a unor deţinuţi

Prim-ministrul Ariel Henry a fost săptămâna trecută în Kenya, unde a semnat un acord pentru trimiterea a 1.000 de poliţişti kenyeni în Haiti.

Ţară săracă din Caraibe, Haiti se confruntă cu o gravă criză politică, umanitară şi de securitate după asasinarea în 2021 a preşedintelui Jovenel Moise. Forţele de securitate sunt depăşite de violenţa bandelor care au luat sub control părţi întregi din ţară, inclusiv în capitală.

Începând de joia trecută, bandele atacă locuri strategice, spunând că vor să îl răstoarne de la putere pe prim-ministrul contestat Ariel Henry. Aflat la guvernare din 2021, acesta ar fi trebuit să plece din funcţie la începutul lui februarie.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Câte locuri bugetare oferă statul în școlile profesionale, colegii și centre de excelență

Câte locuri bugetare oferă statul în școlile profesionale, colegii și centre de excelență A fost aprobat planul de admitere pentru anul de studii 2023-2024 în...

Subvenții mai accesibile pentru agricultori

Subvenții mai accesibile pentru agricultori Guvernul propune condiții de subvenționare mai avantajoase pentru agricultori. Un set de înlesniri privind subvenționarea în agricultură și mediul rural...

Moldova este ţinta a sute de atacuri cibernetice, iar pagubele sunt masive

Moldova este ţinta a sute de atacuri cibernetice, iar pagubele sunt masive În doar jumătate de an, instituția responsabilă de securitatea cibernetică a R. Moldova...

Interpol Moldova va avea în frunte un șef interimar

Interpol Moldova va avea în frunte un șef interimar În fruntea Biroului Interpol Moldova urmează să fie numit un șef interimar după ce Viorel Țentiu,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.