Moldova este ţinta a sute de atacuri cibernetice, iar pagubele sunt masive

Publicat:

Moldova este ţinta a sute de atacuri cibernetice, iar pagubele sunt masive

În doar jumătate de an, instituția responsabilă de securitatea cibernetică a R. Moldova a înregistrat peste 6,5 milioane de evenimente cibernetice asupra infrastructurii guvernamentale.

„Serviciul de plăți electronice de stat se confruntă cu dificultăți operaționale grave”, scria în aprilie 2024 un grup de hackeri numit „Armata Cibernetică”. Europa Liberă a analizat activitățile lor și a stabilit că, din decembrie 2023, aceștia au efectuat circa 50 de atacuri împotriva unor entități guvernamentale și comerciale din Moldova.


Citeşte şi: NATO va trimite un emisar special permanent în Ucraina – Stiripesurse.md

Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică (STISC) a precizat că, în total, din decembrie 2023 și până în mai 2024, sistemele sale de alerte și monitorizare au înregistrat 6.570.000 de evenimente cibernetice asupra infrastructurii guvernamentale.

Moldova este ţinta a sute de atacuri cibernetice, iar pagubele sunt masive

Drept urmare, STICS a raportat și a analizat circa 200 de incidente cibernetice. Ținte frecvente de atac au fost instituții subordonate Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului de Externe și Ministerului Finanțelor. Au fost și cazuri când au fost compromise conturi de poștă electronică guvernamentală, potrivit STICS.

Ce metode folosesc hackerii?

Hackerii folosesc diferite metode, precum atacurile complexe de spam și phishing. Acestea urmăresc compromiterea credenţialelor (parole, date biometrice, certificate digitale) de acces la servicii și infectarea cu conținut malițios a resurselor guvernamentale.

Deseori, hackerii folosesc și atacurile de indisponibilizare a serviciilor (DDoS sau DoS). Așa s-a întâmplat în aprilie 2024, când Agenția Servicii Publice s-a confruntat, timp de câteva ore, cu probleme tehnice la serviciul guvernamental de plăți electronice MPay. ASP a fost nevoită să sisteze temporar prestarea serviciilor publice pe întreg teritoriul țării.

Moldova este ţinta a sute de atacuri cibernetice, iar pagubele sunt masive

Pe 5 iunie, STISC a lansat o platformă unde angajații din instituțiile de stat pot raporta evenimentele cibernetice pe care le observă.

Datele statistice de pe această platformă arată că 15% de atacuri cibernetice au avut scopul de a fura date sau informații sensibile. Alte 15% – de a obține acces neautorizat sau de a indisponibiliza un serviciu.

În 27% din cazuri hackerii au încercat să infiltreze un software rău-intenționat sau coduri malițioase.

STISC mai spune că din decembrie 2023 până în mai 2024 nu a fost notificat de careva sustrageri de documente sau informații din instituțiile de stat.

Cine atacă?

Ministrul de Externe, Mihai Popşoi, spunea într-un interviu pentru BBC, în mai, că Moldova este o țintă constantă a atacurilor cibernetice rusești. Televiziunea publică, poșta și instituții guvernamentale sunt vizate constant de hackeri afiliați Rusiei, relata Popșoi.

Moldova este ţinta a sute de atacuri cibernetice, iar pagubele sunt masive

Șeful diplomației susține că în spatele atacului cibernetic de la Poșta Moldovei, care a avut loc în februarie 2024, s-ar afla Rusia. Potrivit lui, tot hackeri ruși au atacat site-ul postului public de televiziune Moldova 1.

La întrebarea Europei Libere de unde vin atacurile cibernetice, STISC a răspuns că este „un element subiectiv de analiză”, deoarece geo-locația sursei de atac nu poate fi asociată apriori cu geo-locația atacatorilor.

„Ar fi greșit să atribuim responsabilitatea pentru un atac doar pe baza geo-locației sursei”, se arată în răspunsul STISC.

Cum se apără Moldova?

Ministrul Popşoi spune că Moldova are, deocamdată, capacități „modeste” de apărare cibernetică, dar adaugă că autoritățile le consolidează cu ajutorul partenerilor externi.

În primăvara acestui an, cu sprijinul partenerilor externi, au fost instituite Agenția de Securitate Cibernetică și Institutul Național de Inovații în Securitatea Cibernetică „Cybercor”.

În luna mai, Guvernul de la Chișinău a găzduit un exercițiu strategic de securitate cibernetică. Exercițiul „Cyber Flood 2024” a testat răspunsul autorităților la eventuale incidente cibernetice și la crize care ar putea afecta securitatea națională.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Start pentru ‘nunta secolului’, extravaganţa care captează atenţia planetei, de la staruri la politicieni. Nota de plată este uriaşă

Start pentru 'nunta secolului', extravaganţa care captează atenţia planetei, de la staruri la politicieni. Nota de plată este uriaşă După celebrări care au durat luni...

Arabia Saudită va găzdui prima ediţie a Jocurilor Olimpice de Esports

Arabia Saudită va găzdui prima ediţie a Jocurilor Olimpice de Esports Arabia Saudită, putere în ascensiune în sportul mondial, a fost aleasă vineri să găzduiască...

Racheta Falcon 9 a companiei SpaceX suferă o defecţiune rară în spaţiu; misiunea Starlink, în pericol

Racheta Falcon 9 a companiei SpaceX suferă o defecţiune rară în spaţiu; misiunea Starlink, în pericol Motorul celui de-a doua trepte a rachetei Falcon 9...

Genomul 3D al unui mamut lânos, reconstruit de oamenii de ştiinţă

Genomul 3D al unui mamut lânos, reconstruit de oamenii de ştiinţă Pielea unui mamut lânos siberian a fost expusă la condiţii atât de glaciale, în...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.