Starea de urgenţă din Tunisia a fost prelungită cu trei luni

Publicat:

Starea de urgenţă instaurată în Tunisia în urmă cu doi ani, după o serie de atentate jihadiste grave, a fost prelungită cu trei luni, a anunţat vineri preşedinţia ţării, transmite agerpres .

”După consultări cu şeful guvernului şi cu preşedintele parlamentului, preşedintele Republicii a decis să prelungească starea de urgenţă pe întregul teritoriu cu trei luni, începând din 12 noiembrie”, a indicat administraţia prezidenţială de la Tunis într-un comunicat.


Citiți și : Programul nuclear al Phenianului deschis la discuții pentru Statele Unite

Starea de urgenţă acordă puteri excepţionale forţelor de ordine şi permite mai ales interzicerea grevelor şi a reuniunilor ‘de natură să provoace dezordine’ şi chiar adoptarea unor măsuri ‘pentru a asigura controlul presei’.

În vigoare după un atentat contra gărzii prezidenţiale tunisiene, la 24 noiembrie 2015, în plin centru al capitalei tunisiene, starea de urgenţă a fost deja prelungită de peste zece ori începând din februarie 2016. În acest atentat, revendicat de gruparea Statul Islamic (SI), au murit 12 militari.

Un alt atac revendicat de organizaţia jihadistă a avut loc în iunie 2015 în staţiunea Sousse, 37 de turişti străini fiind ucişi.

La jumătatea săptămânii trecute, doi poliţişti au fost înjunghiaţi de un extremist în faţa parlamentului tunisian. Unul dintre ofiţeri a decedat, caz care a relansat dezbaterea despre proiectul de lege privind ‘protecţia’ forţelor armate, a poliţiştilor şi a jandarmilor, act normativ extrem de criticat de societatea civilă tunisiană.

Autorităţile centrale anunţă aproape săptămânal neutralizarea unor ‘celule teroriste’ în Tunisia, însă grupări jihadiste, cu legături cu SI sau Al-Qaida din Maghrebul Islamic (Aqmi), rămân totuşi active în zona muntoasă din vestul ţării.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Pompierii avertizează populația despre riscul izbucnirii incendiilor de vegetație

Pompierii avertizează populația despre riscul izbucnirii incendiilor de vegetație Inspectoratul General pentru Situații de Urgență /IGSU/ avertizează populația despre riscul izbucnirii focarelor de ardere a vegetației...

O nouă descoperire arheologică în raionul Slobozia: un obiect vechi de peste 4 mii de ani, găsit de arheologi

O nouă descoperire arheologică în raionul Slobozia: un obiect vechi de peste 4 mii de ani, găsit de arheologi Un artefact rar, cu o vechime...

Producătorii de ulei se tem de licențierea provizorie a importului de cereale și oleaginoase

Producătorii de ulei se tem de licențierea provizorie a importului de cereale și oleaginoase De la independența sa acum peste treizeci de ani, Republica Moldova...

Zeci de elevi din țară au vizitat săptămâna trecută clădirea Legislativului

Zeci de elevi din țară au vizitat săptămâna trecută clădirea Legislativului Săptămâna trecută, Parlamentul a fost gazda mai multor grupuri de elevi cu vârsta cuprinsă...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.