X

Statele NATO au aprobat o misiune de instruire şi asistenţă militară pentru Ucraina

Statele NATO au aprobat o misiune de instruire şi asistenţă militară pentru Ucraina

Statele membre ale NATO au aprobat un plan în vederea unei misiuni de asistenţă şi instruire pentru armata ucraineană destinate susţinerii acesteia în războiul cu Rusia, au declarat joi agenţiei DPA surse din cadrul Alianţei.

Misiunea, care va fi denumită “Asistenţă de Securitate şi Instruire NATO pentru Ucraina” (NATO Security Assistance and Training for Ukraine NSATU), va presupune furnizarea de ajutor militar Ucrainei în cadrul structurilor oficiale ale NATO pentru prima dată de la începutul războiului cu Rusia, potrivit stiripesurse.

Citește și : CA obține câștig de cauză față de Cinema 1 privind insuficiența de programe locale

Până în prezent statele NATO au coordonat acest ajutor prin grupul informal condus de SUA şi denumit Grupul de contact pentru apărarea Ucrainei, cunoscut şi ca “grupul de la Ramstein”, după numele bazei militare americane din Germania unde a avut loc prima lor reuniune după lansarea invaziei ruse în Ucraina.

Noua misiune este doar un element dintr-o propunere mai largă prezentată de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, şi aflată încă în discuţie, pentru un angajament pe termen lung în favoarea Ucrainei.

Stoltenberg a cerut luna trecută la o reuniune a miniştrilor de externe din statele NATO ca ajutorul militar oferit Ucrainei de aceste ţări să atingă cel puţin 40 de miliarde de euro pe an atât timp cât va fi necesar în războiul cu Rusia, estimând de asemenea că aliaţii trebuie “să împartă povara în mod echitabil” pentru finanţarea acestui ajutor, după ce propusese anterior un angajament financiar al aliaţilor pentru Ucraina de 20 de miliarde de euro pe an pentru următorii cinci ani.

Citește și : Reţeaua de socializare X autorizează de acum în mod oficial conţinuturile pornografice

Acordul de joi privind crearea respectivei misiuni de asistenţă pentru Ucraina nu cuprinde angajamente financiare precise, dar stabileşte că ajutorul militar oferit Kievului va fi coordonat de NATO.

Tags: NATOrazboirusiaucraina
Externe