Statele NATO au început deja transferul de avioane F-16 către Ucraina

Publicat:

Statele NATO au început deja transferul de avioane F-16 către Ucraina

Statele membre ale NATO au început transferul de avioane de luptă F-16 către Ucraina, pentru a întări apărarea acestei ţări în faţa Rusiei, a anunţat miercuri secretarul de stat american Antony Blinken, informează AFP.

“Sunt bucuros să anunţ că, în momentul când vorbim, transferul de avioane F-16 este în curs, dinspre Danemarca şi Ţările de Jos”, a afirmat Blinken în marja summitului NATO de la Washington, potrivit stiripesurse.


Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

“Aceste avioane vor zbura pe cerul ucrainean vara aceasta, pentru a garanta că Ucraina poate continua să se apere eficient împotriva agresiunii ruse”, a precizat el în cadrul unui forum de discuţii.

Într-un comunicat, Casa Albă a anunţat de asemenea că Belgia şi Norvegia s-au angajat să furnizeze alte avioane în cadrul unei coaliţii de ţări care furnizează aceste aparate Ucrainei.

Kievul speră că aceste avioane de luptă de fabricaţie americană vor ajuta Ucraina să-şi protejeze mai bine soldaţii şi oraşele în faţa bombardamentelor ruse zilnice.

Ucraina a început să solicite avioane F-16 la scurt timp de la declanşarea invaziei ruse în februarie 2022, iar piloţii şi mecanicii ucraineni sunt instruiţi de câteva luni în state NATO, printre care SUA, pentru folosirea acestor aeronave.

Mai multe state membre ale Alianţei Nord-Atlantice s-au angajat să furnizeze astfel de aparate, lăudate pentru precizia, viteza şi autonomia lor.

Ucraina speră să primească primele aeronave F-16 în cursul acestei veri, dar are nevoie de cel puţin 128, a declarat marţi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, în cursul unui discurs susţinut la Fundaţia Ronald Reagan din capitala americană. Rusia a reuşit să desfăşoare 300 de aeronave militare pe zi pentru a ataca Ucraina, a subliniat Zelenski.

Însă ţările occidentale au promis mai puţin de 100 de astfel de aparate.

Citește și : Comisia Europeană a dat alerta economică: Turismul în UE s-ar putea prăbuși din cauza încălzirii globale

În ceea ce priveşte Rusia, ea a avertizat că forţele sale vor ţinti toate echipamentele militare occidentale, inclusiv avioanele F-16, expediate Ucrainei.

Şeful diplomaţiei americane a mai declarat că livrarea acestor avioane ar trebui “să-l pună pe gânduri” pe preşedintele rus Vladimir Putin “cu privire la faptul că el nu va supravieţui Ucrainei, că el nu ne va supravieţui şi că, dacă el va persista, pagubele ce vor continua să fie cauzate Rusiei şi intereselor sale nu vor face decât să se agraveze”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Sonda spaţială RAMSES va întâlni un asteroid care va trece aproape de Pamânt

Sonda spaţială RAMSES va întâlni un asteroid care va trece aproape de Pamânt Sonda spaţială europeană RAMSES se va întâlni cu un asteroid, Apophis, care...

Oraşul spaniol Valencia închide trei plaje afectate de o deversare de petrol

Oraşul spaniol Valencia închide trei plaje afectate de o deversare de petrol Consiliul municipal al oraşului spaniol Valencia a închis marţi trei plaje la Marea...

Taylor Swift, onorată pe Aleea Celebrităţilor din oraşul german Gelsenkirchen

Taylor Swift, onorată pe Aleea Celebrităţilor din oraşul german Gelsenkirchen Oraşul Gelsenkirchen, din vestul Germaniei, a dezvelit o plachetă în onoarea lui Taylor Swift pe...

Alte patru cazuri umane de gripă aviară confirmate în SUA

Alte patru cazuri umane de gripă aviară confirmate în SUA Alte patru cazuri umane de gripă aviară înalt patogenă au fost confirmate în statul american...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.