Statul împarte 6.000 de vouchere pentru procurarea electrocasnicelor
Peste șase mii de familii aflate în dificultate vor primi, în această toamnă, vouchere pentru procurarea electrocasnicelor. Cu ajutorul acestora, beneficiarii își vor putea lui produse noi în schimbul celor vechi, la magazinele specializate. Până acum, timp de trei ani, aproape 40 de mii de vouchere au fost valorificate de familii care s-au ales cu electrocasnice noi, eficiente din punct de vedere energetic.
„Propunem consumatorilor care fac parte din categoria de vulnerabilitate extremă energetică să schimbe echipamentele lor vechi, pe echipamente noi. Guvernul vine să compenseze o bună parte. Pentru unele echipamente – chiar integral costul acestei schimbări”, a declarat ministrul Energiei, Victor Parlicov.
Vezi şi: VIDEO – Israelul a lansat operaţiuni militare terestre în Liban – Stiripesurse.md
Beneficiarii de vouchere vor putea da la schimb produse pentru uz casnic vechi, chiar dacă acestea nu funcționează.
Statul împarte 6.000 de vouchere pentru procurarea electrocasnicelor
„Va trebui să demonstreze în esență că își schimbă un echipament. Deci, să vină cu acel echipament vechi și slab performant, să-l aducă fizic la schimb. Noi vrem ca în urma acestui program să vedem că facturile celor care beneficiază de acest program scad, chiar dacă rămâne același nivel de confort sau chiar și un nivel de confort mai bun, având în vedere că echipamentele sunt mai noi, mai bune, mai calitative”, a precizat Parlicov.
Valoarea fiecărui voucher este de șapte mii de lei și va putea acoperi 70 la sută din costul electrocasnicelor selectate.
Programul din acest an va dura până pe 20 noiembrie. Autoritățile îşi propun ca în cei șapte ani de desfășurare a proiectului să recupereze investițiile prin consum redus de energie. Programul este implementat de Centrul Național pentru Energie Durabilă, cu finanțare din bugetul de stat, fiind sprijinit financiar şi de Guvernul Norvegiei.
Proiectul face parte din programul pilot de acordare a voucherelor „Rabla pentru electrocasnice”, desfășurat de PNUD și finanțat de Uniunea Europeană, cu un buget total de circa 5,8 milioane de dolari.