Statutul Americii de cea mai mare putere a lumii se va încheia

Publicat:

Statutul Americii de cea mai mare putere a lumii se va încheia

Istoricii au avertizat că statutul Americii de cea mai mare putere a lumii se va încheia din același motiv ca și cel al predecesorilor săi – strivită de un munte de datorii pe care politicienii consideră convenabil să le ignore.

Iar secolul de glorie al Statelor Unite s-ar putea încheia mai repede decât se aștepta, țările din Asia fiind din ce în ce mai susceptibile de a-i contesta acest rol, potrivit stiripesurse.


Citește și : CA obține câștig de cauză față de Cinema 1 privind insuficiența de programe locale

Plățile dobânzilor la datorie au depășit cheltuielile pentru apărare la începutul acestei luni, dar nu forța armelor va fi cea care va duce țara la prăbușire, potrivit istoricului Niall Ferguson, citat de Daily Mail.

„Orice mare putere care cheltuiește mai mult pentru serviciul datoriei decât pentru apărare nu va rămâne mare pentru foarte mult timp“, a spus el într-un articol scris pentru Bloomberg, explicând o teorie pe care o numește Legea lui Ferguson.

„A fost adevărat în cazul Spaniei habsburgice, Franței , Imperiului Otoman, Imperiului Britanic. Această lege este pe cale să fie pusă la încercare de SUA începând chiar din acest an“.

Biroul pentru buget al Congresului (CBO) a estimat săptămâna aceasta că numai în acest an se vor adăuga încă 1,9 trilioane de dolari la datoria națională, care va ajunge astfel la o valoare amețitoare de 36 trilioane de dolari.

Aceasta este egală cu valoarea totală a bunurilor și serviciilor produse de SUA în cursul unui an.

Datoria se apropie de un nivel record

Potrivit CBO, creșterea costului asigurărilor medicale și creșterea ratei bancare la un nivel maxim din ultimii 23 de ani se numără printre factorii care ar putea duce datoria la 56 000 de miliarde de dolari în următorii zece ani, ceea ce ar duce-o la un nivel record de 122% din PIB.

Și se pare că există puține variații în această privință între cei doi concurenți prezidențiali, atât Joe Biden, cât și Donald Trump adăugând 7 miliarde de dolari la această cifră în timpul mandatelor lor, potrivit WSJ.

JH Cullum Clark, de la Bush Institute-Southern Methodist University Economic Growth Initiative, a studiat istoria superputerilor anterioare și vede paralele tulburătoare cu situația actuală a Americii.

Precedente istorice

El spune că modelul a fost stabilit încă din Imperiul Roman, când cheltuielile excesive i-au tentat pe împărații din secolul al III-lea să înceapă să deprecieze moneda, declanșând o inflație endemică care, în cele din urmă, a distrus puterea acestuia de a se apăra.

Bogățiile care veneau din Lumea Nouă au orbit Spania și au făcut-o să înțeleagă dependența sa de împrumuturile externe pentru a-și menține imperiul în străinătate ceea ce a pus capăt dominației sale în secolul al XVII-lea.

În cele din urmă, “a reușit să intre în incapacitate de plată de șapte ori numai în secolul al XIX-lea, după ce intrase în incapacitate de plată de șase ori în cele trei secole anterioare”, au scris economiștii Carmen Reinhart și Kenneth Rogoff în cartea lor This Time Is Different: Opt secole de nebunie financiară.

A fost rândul Franței 100 de ani mai târziu, după o serie de neplăți ocazionale, înainte ca Marea Britanie să-și piardă locul în fața SUA în secolul al XX-lea, cu o creștere vertiginoasă a datoriei în timpul și imediat după cel de-al Doilea Război Mondial.

Lira sterlină a fost moneda internațională de rezervă între cele două războaie, permițându-i să își finanțeze imperiul extrem de întins, dar a pierdut în mod decisiv acest statut în favoarea dolarului american în perioada de după război.

Raportul datorie/PIB al Americii a scăzut în timpul anilor ’90 prosperi, atingând un minim de 32% în 2001.

De atunci, însă, acesta a urcat la 99 %, impulsionat de marea recesiune din anii 2010 și de impactul pandemiei Covid-19.

Raportul datorie/PIB al Americii a scăzut în timpul anilor ’90 prosperi, atingând un minim de 32% în 2001.

De atunci, însă, acesta a urcat la 99 %, impulsionat de marea recesiune din anii 2010 și de impactul pandemiei Covid-19.

El a declarat că acestea dețin în prezent puterea de a declanșa o amenințare seismică la adresa statutului Americii dacă “ar decide, dintr-un motiv oarecare, să se războiască politic cu SUA și să arunce pe piață cantități uriașe de obligațiuni de trezorerie”.

Mi-am întrebat prietenii economiști despre această enigmă… ca o mare putere, foarte mare și, într-un fel, supraexpusă, să poată continua să emită din ce în ce mai multe obligațiuni denominate în valută fără să fie, să spunem, pedepsită pentru asta”, a spus el.

Cartea sa din 1987, The Rise and Fall of Great Powers (Ascensiunea și căderea marilor puteri), a contribuit la concentrarea atenției politicienilor asupra pericolelor reprezentate de datorii, care au dat roade prin scăderea nivelului datoriei în raport cu PIB-ul în anii 1990.

Și alte națiuni, inclusiv Danemarca, Suedia, Finlanda și Canada, au reușit, de asemenea, să-și reducă cheltuielile cu datoria în ultimii ani, în ciuda impactului pandemiei.

Cu toate acestea, datoria națională a ocupat până acum un loc secundar în cursa prezidențială, republicanii promițând reduceri de taxe, iar Biden promițând să nu majoreze impozitele federale pentru familiile care câștigă mai puțin de 400 000 de dolari pe an.

Citește și : Reţeaua de socializare X autorizează de acum în mod oficial conţinuturile pornografice

Reducerile fiscale din 2017 ale lui Donald Trump expiră anul viitor, dar Biden a declarat că va prelungi cel puțin o parte din acestea pentru persoanele cu venituri mici și medii.

Trump însuși a declarat că toate acestea vor fi prelungite dacă se întoarce la Casa Albă, ceea ce ar putea costa încă 5.000 de miliarde de dolari pe o perioadă de 10 ani.

„Efectele nocive ale creșterii ratelor dobânzilor care alimentează creșterea costurilor cu dobânzile pentru o uriașă datorie existentă continuă“, a declarat Michael Peterson, director executiv al think tank-ului fiscal Peter G. Peterson Foundation.

„Este definiția nesustenabilului“, spune acesta.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Usatîi vorbește despre ‘greșeala lui Spînu’: Este nevoie de o conducere profesionistă, care va dezvolta CFM

Usatîi vorbește despre 'greșeala lui Spînu': Este nevoie de o conducere profesionistă, care va dezvolta CFM Andrei Spînu greșește, atunci când spune că statul nu...

Alaiba îl acuză pe Ceban că susține business-ul rusesc: Cumpără membrane bituminoase pentru reparațiile din oraș de la o companie din Rusia

Alaiba îl acuză pe Ceban că susține business-ul rusesc: Cumpără membrane bituminoase pentru reparațiile din oraș de la o companie din Rusia Ministrul Economiei Dumitru...

Tânărul învinuit de omorul unei bătrâne și tentativă de omor a unui bărbat din raionul Glodeni, trimis pe banca acuzaților

Tânărul învinuit de omorul unei bătrâne și tentativă de omor a unui bărbat din raionul Glodeni, trimis pe banca acuzaților Procuratura raionului Glodeni a finalizat...

Conferința internațională cu genericul ‘Politici în domeniul drogurilor în Republica Moldova’

Conferința internațională cu genericul 'Politici în domeniul drogurilor în Republica Moldova' Subiectul privind reducerea consumului drogurilor, traficul ilicit de droguri, precum și eforturile autorităților din...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.