Stoltenberg: Negocieri asupra aderării la NATO vor reuni la Bruxelles reprezentanţi ai Suediei şi Turciei

Publicat:

Negocieri asupra aderării Suediei la NATO, blocată de Turcia, vor reuni pe 6 iulie la Bruxelles reprezentanţi ai celor două ţări, a anunţat miercuri secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, informează AFP, potrivit agerpres.   

“Lucrăm pentru a finaliza aderarea Suediei şi o nouă reuniune va fi organizată joia viitoare”, a precizat Stoltenberg în cadrul unei conferinţe de presă după o întrevedere cu şefa guvernului estonian Kaja Kallas.


Citește și : Un general rus ar fi ştiut dinainte de planurile lui Prigojin

Această reuniune, la care vor participa miniştri de externe, şefi ai serviciilor secrete şi consilieri în domeniul securităţii naţionale, va avea loc cu câteva zile înainte de summitul NATO organizat la Vilnius pe 11 şi 12 iulie.

Suedia este “invitată” să adere la NATO din iunie 2022, însă candidatura ei, care trebuie ratificată de cele 31 de state membre, este blocată de Turcia şi Ungaria.

Parlamentul Ungariei a pus pe agenda sa ratificarea aderării Suediei la NATO în cadrul unei sesiuni extraordinare de vară, ce va începe după încheierea dezbaterilor actuale, vineri, şi se va termina pe 7 iulie.

Ţările occidentale, în special SUA, au îndemnat Turcia să dea undă verde aderării Suediei la NATO, subliniind că Stockholmul a respectat termenii unui acord încheiat cu Ankara.

Citește și : Ocean Viking a salvat 86 de migranţi în Marea Mediterană

Divergenţele sunt generate de atitudinea Suediei faţă de mişcările de opoziţie kurde, precum Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), înscris pe lista neagră de către Ankara, care le consideră “grupări teroriste”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.