STUDIU/ Evoluția pieței creditelor în luna decembrie 2023

Publicat:

STUDIU/ Evoluția pieței creditelor în luna decembrie 2023

În luna decembrie 2023, creditele noi acordate1 (Infografic 1) au constituit 5 479,7 milioane lei, în creștere cu 16,0 la sută față de luna noiembrie 2023. Partea majoră (74,4 la sută) reprezintă creditele în moneda națională, care au constituit 4 076,3 milioane lei, în creștere cu 17,9 la sută față de luna precedentă.

Citește și BNM încearcă să combată riscul creditelor nebancare


Infografic 1. Evoluția creditelor noi acordate

Din perspectiva termenelor de acordare, cele mai solicitate au fost creditele cu termene de la 2 până la 5 ani, cu o pondere de 51,1 la sută în totalul creditelor acordate. Volumul acestor credite acordate persoanelor juridice a constituit 36,6 la sută din totalul creditelor.

Rata medie nominală la creditele noi acordate în moneda națională s-a micșorat cu 0,36 puncte procentuale comparativ cu luna precedentă și a constituit 10,22 la sută, rata medie la cele în valută s-a majorat cu 0,13 puncte procentuale, constituind 6,80 la sută.

Persoanele fizice au contractat în luna decembrie 2023 credite (Infografic 2) în volum de 1 256,6 milioane lei, în descreștere cu 0,4 la sută comparativ cu luna precedentă, partea majoră (67,2 la sută) fiind acordată pentru consum. Majoritatea acestor credite (736,0 milioane lei) au fost acordate în moneda națională pe termene de la 2 până la 5 ani.

Infografic 2. Creditele noi acordate persoanelor fizice3

Creditele imobiliare dețin ponderea de 32,4 la sută din totalul creditelor acordate persoanelor fizice, care au fost contractate, preponderent, în moneda națională (99,8 la sută din totalul creditelor imobiliare).

Rata medie la creditele de consum acordate în moneda națională s-a micșorat cu 0,21 puncte procentuale și a constituit 12,12 la sută, iar rata medie la creditele acordate în moneda națională pentru procurarea imobilului a scăzut cu 0,12 puncte procentuale, constituind 8,72 la sută.

Comparativ cu luna precedentă (Infografic 3), persoanele juridice au solicitat în luna de referință mai multe credite în moneda națională (+28,7 la sută). Volumul creditelor în valută s-a majorat cu 11,7 la sută, iar al celor atașate la cursul valutei4 a scăzut cu 4,7 la sută.

Partea majoră (68,9 la sută) a creditelor noi acordate a fost contractată de către societățile comerciale nefinanciare.

Rata medie la creditele acordate persoanelor juridice în moneda națională s-a micșorat cu 0,34 puncte procentuale, până la nivelul de 9,80 la sută. În același timp, rata medie la creditele acordate în valută s-a majorat cu 0,12 puncte procentuale și a constituit 6,79 la sută.
Infografic 3. Creditele noi acordate persoanelor juridice

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Producătorii de ulei se tem de licențierea provizorie a importului de cereale și oleaginoase

Producătorii de ulei se tem de licențierea provizorie a importului de cereale și oleaginoase De la independența sa acum peste treizeci de ani, Republica Moldova...

Călătoriile cu avionul se scumpesc din nou în această vară, în România: Biletele vor costa chiar și cu 75 de euro mai mult

Călătoriile cu avionul se scumpesc din nou în această vară, în România: Biletele vor costa chiar și cu 75 de euro mai mult Călătoria cu...

Samsung se așteaptă să obțină profituri cu peste 1400% mai mari datorită cererii mari de cipuri

Samsung se așteaptă să obțină profituri cu peste 1400% mai mari datorită cererii mari de cipuri Adoptarea pe scară largă a inteligenței artificiale a dus...

La sfârșitul lunii iunie, activele oficiale de rezervă, în scădere

La sfârșitul lunii iunie, activele oficiale de rezervă, în scădere La sfârșitul lunii iunie, activele oficiale de rezervă au constituit 5 288,61 milioane de dolari...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.