SUA aprobă vânzarea de drone ucigaşe în Taiwan

Publicat:

Administraţia americană a anunţat marţi aprobarea vânzării către Taiwan a patru drone ucigaşe MQ-9 Reaper în valoare de 600 de milioane de dolari, pentru a întări capacitate de apărare a insulei în contextul tensiunilor în creştere dintre Washington şi Beijing, informează AFP, potrivit agerpres.

Vânzarea va permite Taiwanului să îşi “modernizeze forţele armate şi să menţină capacităţi credibile de apărare”, a anunţat Departamentul de Stat într-un comunicat.


Citeşte şi: Donald Trump câştigă alegerile într-unul din cele mai disputate state

“Va îmbunătăţi capacităţile (Taiwanului) de a răspunde ameninţărilor prezente şi viitoare, oferindu-i capacităţi de informare, supraveghere, recunoaştere, direcţionare şi de atac pe uscat, pe mare şi sub apă”.

Aceasta este a treia vânzare importantă de arme către Taiwan pe care administraţia preşedintelui Donald Trump a aprobat-o în mai puţin de trei săptămâni. Contravaloarea totală a acestor achiziţii de arme este de 4.8 miliarde de dolari.

Noua tranzacţie implică patru drone MQ-9B pregătite pentru a fi înarmate, două staţii fixe de control la sol şi alte două staţii mobile, sisteme de direcţionare, radare şi sisteme de imagistică pentru misiuni de recunoaştere. Beneficiarul contractului este grupul american de apărare General Atomics.

Chestiunea vânzărilor de arme produse în SUA către Taiwan este extrem de sensibilă în China. Beijingul a promis că va sancţiona grupurile americane Boeing Defense, Lockheed Martin şi Raytheon pentru vânzările de arme anunţate anterior.

Citeşte şi: Democraţii americani îşi păstrează controlul în Camera Reprezentanţilor

Administraţia americană a întrerupt relaţiile diplomatice cu Taipei în 1979 pentru a recunoaşte regimul de la Beijing, dar în acelaşi an a adoptat o lege care stipulează angajamentul SUA de a ajuta Taiwanul să se apere în caz de conflict. De atunci, Washingtonul a rămas cel mai puternic aliat al insulei şi primul său furnizor de arme.

Beijingul ameninţă să folosească forţa în cazul unei proclamări oficiale a independenţei Taiwanului sau a unei intervenţii externe, iar SUA vor să ofere insulei o capacitate credibilă de apărare împotriva unei potenţiale invazii a armatei chineze.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Horoscop 18 iulie 2024

Horoscop 18 iulie 2024 Astrologii prevăd o zi cu mare potenţial în dragoste pentru unele zodii, dar şi probleme la muncă sau de comunicare pentru alte...

Cu ce l-a ‘sedus’ românca Iasmina Hill pe milionarul american care administrează Statuia Libertății

Cu ce l-a 'sedus' românca Iasmina Hill pe milionarul american care administrează Statuia Libertății Povestea de dragoste dintre timişoreanca Iasmina Hill (fostă Milutinovoci) şi milionarul...

Compania rusească Kaspersky îşi mută operaţiunile din SUA, din cauza unei decizii a guvernului american

Compania rusească Kaspersky îşi mută operaţiunile din SUA, din cauza unei decizii a guvernului american După ce administraţia Biden a anunţat că interzice vânzarea şi...

Sonda spaţială RAMSES va întâlni un asteroid care va trece aproape de Pamânt

Sonda spaţială RAMSES va întâlni un asteroid care va trece aproape de Pamânt Sonda spaţială europeană RAMSES se va întâlni cu un asteroid, Apophis, care...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.