X

SUA au deblocat 53 de milioane de dolari ajutor pentru Fâşia Gaza

SUA au deblocat 53 de milioane de dolari ajutor pentru Fâşia Gaza

Statele Unite au anunţat marţi un nou ajutor umanitar de 53 de milioane de dolari pentru palestinieni, un important oficial american făcând apel la protejarea lucrătorilor umanitari din Fâşia Gaza, devastată de război, relatează AFP.

Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) a declarat că ajutorul va ajunge la palestinieni prin Programul Alimentar Mondial (PAM) şi ONG-uri, în condiţiile în care Israelul şi puterile occidentale se distanţează de Agenţia ONU pentru Refugiaţii Palestinieni (UNRWA), care a devenit obiectul unor controverse după ce Israelul i-a acuzat pe 12 dintre angajaţii săi de implicare în atacul din 7 octombrie al grupării islamiste palestiniene Hamas, potrivit stiripesurse.ro.

Citește și : America este principalul furnizor al Europei de ţiţei, motorină şi gaze naturale lichefiate

UNRWA are aproximativ 30.000 de angajaţi în teritoriile palestiniene ocupate, în Liban, Iordania şi Siria.

Anunţând ajutorul într-o înregistrare video difuzată din Iordania, Samantha Power, administratorul USAID, a declarat că această nouă asistenţă “trebuie să ajungă la persoanele care au nevoie”.

“Lucrătorii umanitari care, pe teren în Gaza, îşi riscă viaţa pentru a aduce hrană oamenilor ce au nevoie disperată de ea, trebuie protejaţi”, a spus Power.

“Ei trebuie să ştie că îşi pot face treaba fără să fie împuşcaţi şi ucişi”, a adăugat ea, fără a numi Israelul sau gruparea Hamas, care controlează Fâşia Gaza.

Cu acest nou pachet de asistenţă, suma totală a ajutorului de urgenţă oferit de Statele Unite palestinienilor după atacul din 7 octombrie al Hamas împotriva Israelului, a ajuns la 180 de milioane de dolari.

Potrivit ONU, 2,2 milioane de persoane, adică marea majoritate a populaţiei, sunt ameninţate de foamete în Fâşia Gaza asediată de Israel.

Citește și : Rusia a ocupat peste 300 de kilometri pătraţi din Ucraina în 2024

Tags: GazahamasisraelUSAID
Externe