SUA au dejucat un atac care urmărea să răzbune moartea unui general iranian

Publicat:

SUA au dejucat un atac care urmărea să răzbune moartea lui Qassem Soleimani

Statele Unite au anunţat marţi că au dejucat asasinarea pe teritoriul lor a unui politician sau a unor oficiali guvernamentali, într-un complot pus la cale de un pakistanez care are legături cu Iranul, pentru a răzbuna moartea generalului iranian Qassem Soleimani, ucis în 2020 într-un atac american, relatează AFP, potrivit stiripesurse.ro.

“De ani de zile, Departamentul de Justiţie a lucrat neobosit pentru a contracara încercările Iranului de a se răzbuna pe oficialii americani pentru asasinarea generalului iranian Soleimani”, a precizat secretarul justiţiei, Merrick Garland, într-un comunicat.


Citeşte şi: Hotel PRĂBUŞIT în Germania: Există mai multe persoane prinse sub dărâmături! – Stiripesurse.md

Asif Merchant, un cetăţean pakistanez cu legături cu Iranul, a fost arestat şi este urmărit penal pentru “crimă prin intermediul unor asasini”, a anunţat Merrick Garland, alături de directorul FBI, Christopher Wray, şi procurorul federal din Brooklyn (New York), Breon Peace.

SUA au dejucat un atac care urmărea să răzbune moartea lui Qassem Soleimani

Arestat pe 12 iulie de agenţi FBI care s-au dat drept asasini şi apoi plasat în detenţie, “Merchant, care lucra pentru persoane din străinătate, este suspectat că a planificat uciderea unor oficiali guvernamentali americani pe teritoriul SUA”, a acuzat procurorul Peace.

Fără a identifica personalităţile vizate, secretarul Justiţiei a exclus “orice legătură” între inculpat şi tentativa de asasinare a fostului preşedinte Donald Trump în Pennsylvania pe 13 iulie, după zvonurile despre un complot al Iranului.

Pakistanezul în vârstă de 46 de ani a fost arestat chiar înainte de a părăsi Statele Unite şi este considerat de Washington ca fiind “strâns legat de Iran” pentru că are o soţie şi copii în Teheran. El mai are o familie la Karachi, în Pakistan.

SUA au dejucat un atac care urmărea să răzbune moartea lui Qassem Soleimani

Pentru directorul FBI, Christopher Wary, această utilizare a asasinilor “este inspirată direct din metodele iraniene”.

“Departamentul de Justiţie a investigat o serie de cazuri împotriva unor persoane care acţionează în numele guvernului iranian pentru a ucide americani în Statele Unite”, a declarat Garland.

“Aceste ameninţări vor continua probabil, iar acest caz nu este ultimul”, a avertizat el.

Iranul este inamic al Statelor Unite. Relaţiile lor diplomatice au fost rupte din 1980.

Cu doar doi ani în urmă, Teheranul a descris drept “ridicole” acuzaţiile sistemului judiciar american conform cărora un membru al Gărzilor Revoluţionare a complotat să-l omoare pe John Bolton când era consilier pentru securitate naţională al preşedintelui de atunci, Donald Trump.

Sub preşedintele Trump, la 3 ianuarie 2020, generalul Soleimani, care a fost arhitectul strategiei Iranului în Orientul Mijlociu şi şeful Forţei Quds responsabile de operaţiunile externe ale Gărzilor Revoluţionare, a fost ucis de un atac american cu dronă la Bagdad, în Irak.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Rusia acuză Ucraina că a deschis un ”al doilea front” în Africa

Rusia acuză Ucraina că a deschis un ''al doilea front'' în Africa Rusia a acuzat miercuri Ucraina că a deschis un "al doilea front" în...

Benzina și motorina se ieftinesc

Benzina și motorina se ieftinesc Benzina și motorina se ieftinesc și mâine, 8 august.

Procuratura Chișinău are un nou acuzator

Procuratura Chișinău are un nou acuzator Procuratura municipiului Chișinău are un nou procuror. Este vorba despre Serghei Mitrofan, care și-a depus astăzi, 7 august, jurământul...

Victoria Roșca: N-am primit absolut niciodată un bănuț de la stat pentru activitatea ,,Teatrului Popular”

Victoria Roșca: N-am primit absolut niciodată un bănuț de la stat pentru activitatea ,,Teatrului Popular” Victoria Roșca, autoarea vlogului „Zâmbărele”, fondatoarea „Teatrului Popular”, actriță și...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.