SUA autorizează vânzarea de avioane Super Hornet în Canada. Justin Trudeau ameninţă că va anula comanda

Publicat:

Departamentul de Stat al SUA a autorizat marţi vânzarea către armata canadiană a 18 avioane de vânătoare Super Hornet, ale fabricantului Boeing, precum şi echipamente high-tech asociate contractului, relatează AFP, potrivit agerpres.

Cu aproape un an în urmă, guvernul canadian planifica să cumpere acest lot de 18 avioane Super Hornet F18 pentru a înlocui o parte din flotila sa învechită de avioane F18, în aşteptarea organizării unei noi licitaţii pentru modernizarea avioanelor sale de luptă.


“Aceasta vânzare propusă va contribui la obiectivele de securitate naţională şi de politică externă ale Statelor Unite”, anunţă Departamentul de Stat american într-un comunicat.

Contractul “contribuie la îmbunătăţirea securităţii unui aliat NATO, care a fost şi continuă să fie un partener-cheie al Statelor Unite în asigurarea păcii şi a stabilităţii”.

Citeşte şi: Jean-Claude Juncker anunţă: România trebuie să intre rapid în Schengen

Departamentul de Stat precizează că această “undă verde” “este cerută de lege şi nu înseamnă că vânzarea a fost şi încheiată”.

Obiectivul Canadei este de a putea desfăşura aceste 18 aparate de anul viitor, dar guvernul condus de premierul Justin Trudeau ameninţă să anuleze comanda. În primăvară, Boeing a depus o plângere împotriva companiei canadiene Bombardier, acuzându-o că a vândut ultima sa aeronavă CSeries sub costurile de producţie şi primind subvenţii publice de peste 3 miliarde de dolari.

Ministerul Comerţului american urmează să decidă la începutul lunii octombrie dacă va impune sau nu penalităţi Bombardier pentru o comandă de 75 de aeronave CSeries pentru compania americană Delta Air Lines. Boeing acuză Bombardier că a vândut fiecare aparat CS100 pentru 19,6 milioane de dolari (16,3 milioane de euro) la un cost de producţie de 33,2 milioane de dolari.

Se aşteaptă ca premierul britanic Theresa May să vină lunea viitoare în sprijinul omologului său canadian printr-un demers pe lângă Washington, într-o încercare de a convinge autorităţile americane să renunţe la deschiderea unui nou conflict comercial.

Potrivit AFP, Bombardier are aproape 8 000 de angajaţi în Irlanda de Nord.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În primele două zile de la admitere, peste 2 700 cereri au fost depuse în liceele din Capitală

În primele două zile de la admitere, peste 2 700 cereri au fost depuse în liceele din Capitală Peste 2.700 de cereri au fost depuse...

România a început să exporte gaze naturale în Ucraina de la 1 iulie

România a început să exporte gaze naturale în Ucraina de la 1 iulie România a început să exporte gaze naturale în Ucraina de la 1...

Pompierii avertizează populația despre riscul izbucnirii incendiilor de vegetație

Pompierii avertizează populația despre riscul izbucnirii incendiilor de vegetație Inspectoratul General pentru Situații de Urgență /IGSU/ avertizează populația despre riscul izbucnirii focarelor de ardere a vegetației...

O nouă descoperire arheologică în raionul Slobozia: un obiect vechi de peste 4 mii de ani, găsit de arheologi

O nouă descoperire arheologică în raionul Slobozia: un obiect vechi de peste 4 mii de ani, găsit de arheologi Un artefact rar, cu o vechime...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.